Sammantaget representerar därmed Sveriges Allmännytta 316 bolag som tillsammans förvaltar mer än 920 000 lägenheter.

– Unobo är varmt välkomna och jag är glad att vi knyter ytterligare ett privat företag till oss. Tillsammans kan allmännyttiga och privata bolag stärka hyresrätten långsiktigt, ta ett aktivt samhällsansvar och utveckla hållbara och prisvärda bostäder för alla, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Unobo ska bidra till en långsiktigt hållbar bostads- och hyresmarknad och en god samhällsutveckling i Sverige. Genom att bli associerad medlem i Sveriges Allmännytta deklarerar vi för omvärlden att vi tar förverkligandet av vår vision med stort allvar. Vi får också nytta av medlemskapet i det dagliga arbetet inom flera för oss väsentliga områden, säger Carl-Johan Hansson, vd för Unobo.

Unobo är ett nybildat bostadsfastighetsbolag med 5 360 lägenheter inriktat på tillväxtorter i Sverige. Det är ett dotterbolag till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, som äger bolaget till 70 procent. Riksbyggen äger 30 procent. Unobos bestånd finns i Haninge, Höganäs, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Lund, Skellefteå, Stenungsund, Trollhättan, Trelleborg, Umeå och Östersund. Läs mer om Unobo.

Om associerat medlemskap

Bostadsföretag som inte ägs av en kommun, men som är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och som tar socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar kan bli associerade medlemmar. De förväntas lämna lägenheter till den lokala bostadsförmedlingen samt till kommunen för sociala ändamål. De ska också ta aktiv del i lokalsamhället, arbeta för att förbättra integrationen i de områden de verkar samt delta i det sociala arbetet på orten. Läs mer om associerat medlemskap hos Sveriges Allmännytta.