Projektet i korthet

Inblandade bolag

Hudiksvallsbostäder

Publicerat i september 2015

 

Dåligt rykte har försvunnit

Håsta är det största miljonprogramsområdet i Hudiksvall, med 800 lägenheter byggda under perioden 1968-1972. Det tidigare dåliga ryktet i området har successivt försvunnit efter lyckade satsningar på grannsamverkan och renoveringar.

Ungdomar fick själva påverka

Våren 2013 gjorde Hudiksvallsbostäder en enkätundersökning till samtliga hyresgäster i Håsta. Syftet var att ta reda på vad de boende tyckte om sin utemiljö och gemensamhetslokaler. I Håsta har inte hyresgästföreingen varit så aktiv, så Hudiksvallsbostäder kände att de fick ta tag i de här frågorna själva. Resultatet från enkäten visade bland annat att en del ungdomar ville ha mer saker att göra på kvällarna. För att få en större förståelse för vad ungdomarna verkligen önskade kallade man till ett möte.

– Vi annonserade efter ungdomar upp till 18 år som fick komma på en första träff och prata om vad de skulle vilja att vi gjorde. Inga vuxna fick komma! Det dök upp cirka 25 ungdomar och vi pratade om allt möjligt, men till slut dök tanken upp om en multisportarena. Några av killarna hade varit och hälsat på sina kusiner i Stockholm och fått spela fotboll därnere på en arena. Det tyckte de var coolt. En annan sa att det varit hans högsta dröm sedan flera år att få spela på konstgräs, säger Lars Ohlsson, teknisk chef på Hudiksvallsbostäder.

LaHåsta föds

Hudiksvallsbostäder tog fram pengar samt ett förslag på var arenan skulle kunna byggas samtidigt som Ungdomsgruppen var med och mejslade fram detaljerna i projektet.

– På andra mötet så enades vi om arenans placering och namnet – LaHåsta. En del av grabbarna sa att de sedan de var små och delades in i lag i skolan kallat sitt lag för just LaHåsta. Så namnet spikades direkt, säger Lars Ohlsson.

Ungdomsgruppen var aktiv och hade många idéer, berättar Lars Ohlson.

– En stor skylt skulle det vara, också läktare och belysning förstås. Önskemålen var många och vi försökte uppfylla så många som möjligt.

Succé ger fortsättning

Multisportarenan var klar sommaren 2014 och fick en stor invigning. Det var tal, korv och hamburgare till alla, specialtryckta t-tröjor och en DJ som spelade. Hudiksvalls herrfotbollslag HUFF var också på plats, liksom damhandbollslaget Strand. Totalt kom 300 personer och invigningen bedömdes som en stor succé. Sådan succé att Hudiksvallsbostäder gått vidare och nu byggt ytterligare en arena.

– Vi tycker verkligen att LaHåsta blev så bra som vi ville. Nu har vi planerat och byggt en andra sportpark. Den här gången på vårt näst största miljonprogramsområde, Björkberg, säger Lars Ohlson.