Projektet i korthet

Inblandade bolag

AB Bostaden i Umeå

Publicerat i september 2017

 

Lisa Persson, som ansvarar för kontakterna med bostadsbolagets städentreprenörer, berättar att hon arbetat länge för längre entrémattor. Ju fler steg som hinner tas på mattan, desto bättre hindras smuts och skräp från att följa med in i huset. Därmed hålls trapphusen renare under längre tid och lokalvårdarna får ett mindre slitsamt arbete.

– Jag hade tjatat länge på det här, och till slut fick jag väl den här mattan på sex meter för att jag skulle vara tyst, säger hon och skrattar.

Nu är hon mycket nöjd med sin rekordmatta. Längden gör dock att mattan blir tung, och därför är den uppdelad i flera sektioner. Det går alltså att ta upp en del i taget för att skaka och hålla rent.

– Och delarna är väldigt lätta och man liksom rullar upp dem, så det fungerar jättebra.

Även i andra nya hus hos Bostaden är entrémattorna långa: 2,5–3 meter, beroende på trapphusens utformning. Men i de äldre husen är mattorna ofta betydligt kortare.

– Vi har dåliga exempel där det bara är 50 centimeters mattyta och då får man ju in all smuts på golvet innanför mattan. Entrélösningen är jätteviktig, konstaterar Lisa Persson.