Med tävlingen Bästa klimatinitiativen 2023 vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling.

Vinnaren i kategorin små och medelstora medlemsbolag – Sjöbohem – visar med sitt projekt Hydrobust på möjligheten att lokalt med egen el ställa om till en fossilfri nutid.

Så lagras den egna elen

Hydrobust är ett projekt som producerar Sjöbohems egen el, med hjälp av sol och vind, lokalt på fastigheten. Den el som inte behövs för stunden tas tillsammans med vatten in i ett elektrolysrör och omvandlas till vätgas och lagras. Detta gör det möjligt att lagra stora mängder energi, som används vid behov natte- och vintertid.

– Vi är otroligt glada över den här vinsten. Många talar om fossilfri framtid, vi föredrar att tala om fossilfri nutid. Det är nu det händer, vi har redan börjat ställa om till fossilfritt och det går snabbt i vår omställning, säger Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem.

Olika tekniska komponenter

– Genom detta pris har juryn visat att de tror på projekt som använder många olika tekniska komponenter och att systemtänk är viktigt för att lyckas med ett fossilfritt 2030, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Bostadsbolaget i Göteborg utsågs till vinnare i kategorin stora bolag.
Läs mer om det här.