Byggprojektet i Nykvarn är ett samarbete mellan den kooperativa föreningen Bookoop, Tredje AP-fonden och fastighetsbolaget Balder. Alla lägenheter kommer att upplåtas med förtur till unga vuxna via kommunens allmänna bostadskö eller Bostadsförmedlingen i Stockholm.

– Vi bygger inte själva, men vi tar initiativet till uppförandet och tar sedan ansvar för förvaltning och drift, säger Olof Landgren, grundare och ordförande i Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening.

Bokoop bildades 2017 med målet att skapa hållbara basbostäder i stor skala till rimliga hyror, med målgruppen unga vuxna som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Modellen bygger på ett samspel där byggprocessen leds av Bokoops projektorganisation, ägs av investeraren och blockhyrs av Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening som förvaltar.

– I samverkan skapar vi yteffektiva och hållbara basbostäder för unga vuxna, allt under takhyresbeloppet för investeringsstödet.

Pool för elsparkcykel

Husen i Nykvarn blir Svanenmärkta och ska generera lika mycket energi som de förbrukar.

– Här ingår supersnabb internetuppkoppling, e-handelsannex för livsmedel och paket, och både elbilspool och elsparkpool, säger Olof Landgren.

Mobilitet och digitalisering har varit en central del i utvecklingen.

– Det handlar om allt ifrån att byggplatsen kontrolleras med biometri till styr och regler, access, förvaltning, transport och mottagande av varor och att allt material ligger i molnlösningar.

Att allt är digitaliserat är en självklarhet ur både kundperspektiv och förvaltningsperspektiv, anser Olof Landgren.

– Vi tjänar på det och våra medlemmar förväntar sig det.

Vanessa Ware, projektledare Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ, var med när det första spadtaget togs i Nykvarn på onsdagseftermiddagen.

– Det här är i hjärtat ett innovationsprojekt som vill utmana förutsättningarna för bostadsbyggande och designar ett boende med tillhörande tjänster utifrån djupa insikter om de behov som dagens unga vuxna faktiskt har, säger hon.

”Samhällsnyttan är nerven”

Bokoop är sedan april 2019 medlem i Sveriges Allmännytta.

– Vi har gått med i Sveriges Allmännytta av flera skäl. Det främsta skälet finner man i våra stadgar där huvudsyftet – att främja skapandet av hållbara bostäder till rimliga hyror – är direkt synonymt med allmännyttans värderingar. Samhällsnyttan är nerven och utgångspunkten i allt vi gör, säger Olof Landgren.

Men han har har fler skäl att räkna upp.

– Ett medlemskap i Sveriges Allmännytta har dessutom en massa fördelar, allt från ramavtal om prispressade Kombohus till olika form av stöd av skickliga sakkunniga experter. Och utöver detta skulle vi gärna samarbeta med andra allmännyttiga medlemsföretag i såväl uppförande som förvaltning – om de vill och på deras initiativ.