Sök Laddar Meny Meny - tunn Öppna Stäng Rensa Asset 25 Asset 26 Asset 27 Asset 28 Asset 29 Asset 30 Asset 31 Asset 32 Asset 33 Asset 34 Asset 35 Asset 36 Asset 37 Asset 38 Asset 39 Asset 40 Asset 41 Asset 42 Asset 43 Asset 44 Asset 45 Asset 46 Asset 47 Asset 48 Asset 49 Asset 50 Asset 51 Asset 52 Asset 53 Asset 54 Asset 55 Asset 56 Asset 57 Asset 58 Asset 59 Asset 60 Asset 61 Asset 62 Asset 63 Asset 64 Asset 65 Asset 66 Asset 67 Asset 68 Asset 69 Asset 70 Asset 71 Asset 72 Asset 73 Asset 74 Asset 75 Asset 76 Asset 77 Asset 7 Asset 5 Asset 6 Asset 4 Asset 8 Asset 19 Asset 2 Asset 23 Asset 20 Asset 18 Asset 11 Asset 22 Asset 21 Asset 13 Asset 12 Asset 1 Asset 17 Asset 15 Asset 14 Asset 16 Asset 9
Logga in
Ange den e-postadress som du använde när du registrerade dig.
Logga in
Glömt lösenord? Skapa konto
Glömt lösenord
Ange den e-postadress och lösenord som du använde när du registrerade dig. Kommer du inte ihåg ditt lösenord kan du använda länken nedan för glömt lösenord.
Återställ Avbryt
Sveriges Allmännytta
  • Talande Webb
  • Medlemsverktyg
  • Konsulttjänster
  • Press
  • Karriär
  • Kontakt
  • In English
  • Logga in
  • Registrera
  • Nyheter
  • Opinion
  • Medlem
  • Akademi
  • Webbshop
  • Nätverk
  • Allmännyttan
  • Om
Boende
Digitalisering
Digitaliseringsinitiativet
Ekonomi & finans
Energi
Förvaltning & drift
Hyressättning
Hållbarhet
Integration
Juridik
Klimatinitiativet
Kommunikation
Kompetens & personal
Miljö
Nyproduktion
Renovering
Styrelseledamot
Medlemsinformation
Utbildningar
Konferenser
Digitala kurser
Företagsförlagda utbildningar
Seminarier
Allmännyttans traineeprogram
  1. Start
  2. Medlem
  3. Boende
  4. Kooperativ hyresrätt
  • Start
  • Medlem
  • Boende
  • Kooperativ hyresrätt

Kooperativ hyresrätt

Sedan den första april 2002 finns en särskild lag om kooperativ hyresrätt, en upplåtelseform vilken kan beskrivas som en mellanform mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Kooperativ hyresrätt tillämpas mest i samband med olika typer av gemenskapsboenden och enstaka andra projekt på mindre lokala bostadsmarknader.

Boende
  • Ansvarsfull uthyrning
  • Barnrättslagen
  • Boende för äldre
    • Kommunal boendeplanering med fokus på äldre
  • Bostadsanpassningsbidrag
  • Boinflytande
  • Diskriminering
  • Hemlöshet
  • Gemenskapsboende
  • Hyresgästinformation
  • Kooperativ hyresrätt
  • Mindre bostadsmarknader
  • SABOs Bopris
  • Tillgänglighet
    • Bättre badrum i samband med renovering
  • Trygghet och säkerhet
    • Orosanmälan

Vad är kooperativ hyresrätt?

I den kooperativa hyresrätten hyr hyresgästen sin lägenhet på ungefär samma villkor som en vanlig hyreslägenhet. Skillnaden är att man hyr av en ekonomisk förening, en kooperativ hyresrättsförening. Det krävs medlemskap i föreningen. Lägenheterna tillhör föreningen på ett sätt som gör att de inte kan köpas och säljas.

I hyresmodellen hyr den kooperativa hyresrättsföreningen huset av bostadsföretaget och hyr därefter ut lägenheterna till medlemmarna. Villkoren för uthyrningen av fastigheten regleras med ett blockhyresavtal mellan bostadsföretaget och den kooperativa hyresrättsföreningen. I ägarmodellen äger föreningen huset.

Förvaltningen

Den kooperativa hyresrättsföreningen kan i varierande grad ansvara för teknisk och ekonomisk förvaltning. Medlemmarna bestämmer själva vad och hur mycket av förvaltningen de vill utföra. Arbetsfördelningen mellan bostadsföretaget och föreningen regleras genom ett förvaltningsavtal.

Medlemsinsats

Som medlem i en kooperativ hyresrättsförening betalas en medlemsinsats. I samband med att man tecknar kontrakt erlägger man en upplåtelseinsats. En medlemsinsats, eller en andel, är obligatoriskt i en ekonomisk förening. Denna insats kan variera mellan några hundra till flera tusen kronor i den kooperativa hyresrätten, men i regel handlar det om ganska låga belopp. Upplåtelseinsatser är däremot inget obligatorium, men i realiteten används dessa för att till någon del finansiera nyproduktion. Beloppen varierar från noll kronor – det finns exempel på detta – till flera tusen kronor per kvadratmeter. Om man lämnar föreningen får man tillbaka sina insatser.

Skillnaden mellan en bostadsrätt och en kooperativ hyresrätt

Både bostadsrätten och den kooperativa hyresrätten är ekonomiska föreningar. Skillnaden mellan bostadsrätt och kooperativ hyresrätt är att det i bostadsrätten finns en så kallad fast koppling mellan medlemmens andel i föreningen och nyttjanderätten. Detta möjliggör att man kan köpa och sälja denna nyttjanderätt, man köper och säljer inte själva lägenheten. Bostadsrätten är väl känd som upplåtelseform och den ger ett säkert pantvärde för en bank i samband med ett lån. Bedömer banken att pantvärdet är osäkert beviljas knappast några lån.

I den kooperativa hyresrätten finns inte denna fasta koppling mellan medlemmens andel i den ekonomiska föreningen och själva nyttjanderätten. Det finns därmed inte heller något säkert pantvärde för ett lån. Däremot kan föreningarna ha en egen kö.

Varför kooperativ hyresrätt?

Föreningar med hyresmodell ger en tydlig organisation och ansvarsfördelning för olika typer av gemenskapsboende. Lagstiftningen medger att föreningen kan ha en särskild boendekategori. Hittills har få föreningar tillkommit med t.ex. miljöprofil eller för golfentusiaster, men detta är fullt möjligt.

Skillnader mellan vanlig hyresrätt och kooperativ hyresrätt

Den kooperativa hyresrätten innebär ett direkt boinflytande och för att göra detta möjligt har vissa avsteg gjorts från hyreslagstiftningen. Föreningen bestämmer hyran utan krav på förhandlingar med hyresgästorganisation. Den enskilde hyresgästen kan inte heller begära prövning av hyran i hyresnämnden. Däremot gäller bruksvärdesprincipen för den hyra som föreningen betalar till bostadsföretaget.

Bytesrätt, besittningsskydd med flera rättigheter liksom flertalet skyldigheter enligt hyreslagstiftningen gäller vid kooperativ hyresrätt däremot inte bestämmelserna om hyresgästinflytande vid förbättrings- och förändringsarbete.

Ombildningar

Om ett befintligt hus ska ombildas till kooperativ hyresrätt måste minst två tredjedelar av hyresgästerna i huset stödja beslutet. Om så sker, blir samtliga hyresgäster i huset hyresgäster hos föreningen, även de som motsatt sig beslutet. Deras hyresavtal kommer att följa hyreslagstiftningen fullt ut. Ombildningar är mycket ovanliga.

Lagstiftning

Lagen om kooperativ hyresrätt (2002:93) trädde i kraft den första april 2002. För den kooperativa hyresrättsföreningen är också lagen om ekonomiska föreningar (1987:667) tillämplig liksom 12 kapitlet i Jordabalken kallad Hyreslagen i vardagssammanhang. Föreningen måste anta stadgar som reglerar dess verksamhet.

Förändringar i lagen om ekonomiska föreningar gäller fr.o.m  den 1 juli 2016

En översyn har gjorts av den nuvarande lagen som gäller sedan 1987. Riksdagen fattade den 27 januari beslut om flera förändringar som börjar gälla den 1 juli 2016. Beslut om följdförändringar togs samtidigt gällande flera andra lagar som berörs, däribland lagen om kooperativ hyresrätt.  Den kooperativa hyresrätten bygger till stor del på lagen om ekonomiska föreningar, även kallad föreningslagen.  Om nuvarande stadgar visar sig strida mot en bestämmelse i den nya föreningslagen måste stadgarna ändras vid en stämma som hålls senast den 30 juni 2018.

Sveriges Allmännytta gör en översyn av vad förändringarna innebär för de kooperativa hyresrättsföreningar som hyr sina fastigheter av något av våra medlemsföretag.

Hur många föreningar finns?

Bolagsverket ansvarar för att registrera företag och ekonomiska föreningar. Kooperativ hyresrätt är ett särskilt slag av ekonomisk förening. I maj 2016  fanns ca 125 kooperativa hyresrättsföreningar registrerade. Svaret är annars att sammanställd information saknas, eftersom ingen samhällsinstans har ansvaret att följa utvecklingen.

Det finns för närvarande cirka 50 föreningar med hyresmodell med koppling till något av våra medlemsföretag. Dessa föreningar har tillsammans cirka 1700 lägenheter. Nederst på sidan hittar du en sammanställning.

Hur utvecklas den kooperativa hyresrätten?

Projekt med kooperativ hyresrätt tillkommer då och då, när behoven av nyproduktion stämmer överens med förhållanden på olika lokala bostadsmarknader. Flera intressanta projekt byggs också utanför allmännyttans domäner.

En viktig poäng med kooperativ hyresrätt är att ge utrymme för självbestämmande i boendet. I hyresmodellen kooperativ hyresrätt, där en fastighetsägare bygger ett hus och hyr ut det till en förening, måste man kunna organisera inflytande och ansvarsfördelning mellan fastighetsägaren och föreningen.  Möjligheten med upplåtelseinsatser gör att hyresnivåerna kan bli lite lägre än annars.

Sen flera år tillbaka har kooperativa hyresrättsföreningar främst tillkommit i samband med projekt för gemenskapsboende. Det är framförallt lite äldre personer som tar initiativ till dessa, men exempel finns på projekt för alla åldrar.

Det finns ett stort behov av nya lättskötta bostäder för äldre personer i villa. Medlemsföretagen kan bygga Kombohus kombinerat med kooperativ hyresrätt. I vissa fall kan detta vara det enda framkomliga alternativet för nyproduktion.

Vad gör Sveriges Allmännytta?

Grundläggande information om kooperativ hyresrätt

Se nedladdningsbar mapp nederst på sidan, som endast är tillgänglig för medlemmar.

Förteckning över föreningar och projekt

I förteckningen nedan beskrivs kort medlemsföretagens föreningar och projekt med kooperativ hyresrätt. Flera intressanta exempel utanför medlemssfären beskrivs också.

Utbildning och träffar

Utbildning arrangeras när det verkar finnas ett behov eller också på beställning av ett-flera medlemsföretag. Sveriges Allmännytta arrangerar också träffar för erfarenhetsutbyte.

Kooperativ hyresrätt – en handledning för bostadsföretag. Uppgradering pågår

Sveriges Allmännytta skrev en handledning som var klar hösten 2002. Versionen från 2002 har gått ur tiden och säljs därför inte. Nu pågår en uppgradering.

Handledningen ger grundlig vägledning om hur man startar en kooperativ hyresrättsförening enligt hyresmodellen. Den har också använts av intressentgrupper som vill skaffa kunskap i samband med start av nya föreningar.

 

Information för medlemmar, inloggning krävs

Alla medarbetare och förtroendevalda i Sveriges Allmännyttas medlemsföretag kan skapa konto på sverigesallmannytta.se. Som inloggad på ditt konto kommer du åt information och verktyg som av olika skäl är förebhållen Sveriges Allmännyttas medlemmar.
Logga in
Skapa konto
Vilka företag är medlemmar i Sveriges Allmännytta?

Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:

  • Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
  • Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.
Dela:

Kontakt hos Sveriges Allmännytta

placeholder+image
Åsa Schelin
Expert boendefrågor, Fastighet & Hållbarhet
Åsa Schelin är expert inom boende- och bosociala frågor.
asa.schelin@sverigesallmannytta.se
08-406 56 30

Goda exempel från Allmännyttan

Barnens tankar och händer formade Solrosstråket

Han får många kramar av hyresgästerna

De räddade hyresgäster från brinnande hus

Relaterade utbildningar

Se alla utbildningar

Energieffektiviseringsdag

Den här dagen är för dig som arbetar med energieffektivisering i bostadsföretag. Vi träffas, nätverkar och får höra om olika tekniska lösningar samt såklart resultat och rekommendationer. Välkommen! ...
Energi, Förvaltning & drift
Digitalt, 10 mars

Att förebygga och bemöta hot och våld

Konflikter kan uppstå av en mängd olika anledningar. Ibland är det kommunikationen som inte inte fungerar vilket kan leda till både missförstånd och feltolkningar. Du som arbetar nära de boende...
Boende, Kommunikation
Digitalt, 7–9 april
Se alla utbildningar

Relaterade trycksaker

Provläs

Skydda dig mot brand med eget påtryck (1000 ex)

Den här broschyren riktar sig till hyresgäster med syftet att förebygga brand i ...
Boende, Kommunikation
Tryckår: 2016 | 8 sidor
10 / 14 kr
10 / 14 kr
Lägg till
1000 - 4999 ex
10 kr / st (ej medlem 14 kr / st)
5000+ ex
9 kr / st (ej medlem 13 kr / st)

Instruktionsfilmer för hyresgäster med egen logotyp

Det här fixar du! Här kan du köpa korta, enkla och tilltalande instruktionsfilme...
Boende, Kommunikation
Tryckår: 2019
35000 / 45000 kr
35000 / 45000 kr
Lägg till
Få senaste nytt direkt i din inkorg
Här kan du välja att prenumerera på våra olika nyhetsbrev och utskick. Nyheter från Sveriges Allmännytta, Allmännyttan Akademi, Allmännyttans Klimatinitiativ och för dig som är medlem finns även nyhetsbrev inom olika ämnen.
Tack för visat intresse
Vi har registrerat din prenumeration på Sveriges Allmännyttas nyhetsbrev inom {{successText}}
{{displayText}} {{selectedNewsletters.length}}
{{newsletter.name}}
FÖR MEDLEMMAR Logga in
{{newsletter.name}}
Logga in för att prenumerera

Kontakt

Sveriges Allmännytta

08-406 55 00
info@sverigesallmannytta.se

Sociala medier

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Youtube

Genvägar

  • Allmännyttan Akademi
  • Webbshop
  • Nyheter
  • Opinion
  • Press
  • Nyheter
  • Opinion +
    • Alla ämnen +
      • Breddning av marknaden med utländska byggbolag
      • Buller
      • Dataskyddsförordningen, GDPR
      • Eget boende – EBO
      • Företagsskattekommitténs förslag
      • Handel med hyreskontrakt
      • Hyresgästinflytande vid renovering
      • IMD, individuell mätning och debitering
      • Nedskrivningar
      • Nordiska byggregler
      • Olovlig andrahandsuthyrning
      • Presumtionshyror
      • Ränteavdrag
    • Allmännyttan 2030
    • Goda exempel på samhällsnytta
    • Allmännyttans arena – vår seminariescen
    • Allmännyttans arena i Almedalen
    • Forskning
    • Internationellt +
      • Aktuella EU-frågor
  • Medlem +
    • Boende
    • Digitalisering
    • Digitaliseringsinitiativet
    • Ekonomi & finans +
      • Investeringsstöd för hyresbostäder
      • Finansiell simulering
      • Marknads- och värderingsanalys
      • Kalkylstöd ränteavdragsberäkning
      • Konsulttjänster
    • Energi +
      • Energiskatt
    • Förvaltning & drift +
      • AFF Avtalssystem
      • Rena hus – en digital städkurs
      • Konsulttjänster
    • Hyressättning +
      • Konsulttjänster
    • Hållbarhet
    • Integration +
      • Konsulttjänster
    • Juridik
    • Klimatinitiativet +
      • Effektmätetal
    • Kommunikation +
      • Ordlistan
      • Parlören
      • Pressbevakning
    • Kompetens & personal +
      • Konsulttjänster
    • Miljö
    • Nyproduktion
    • Renovering +
      • Konsulttjänster
    • Styrelseledamot
    • Medlemsinformation +
      • Medlemsregister
  • Akademi +
    • Utbildningar
    • Konferenser
    • Digitala kurser
    • Företagsförlagda utbildningar
    • Seminarier
    • Allmännyttans traineeprogram
  • Webbshop
  • Nätverk
  • Allmännyttan
  • Om +
    • Allmännyttans traineeprogram
    • Medlemsregister
  • Konsulttjänster
  • Registrera dig
  • Logga in
  • Medlemsverktyg
  • Press
  • Karriär
  • Kontakt
Tre tecknade figurer mot orange bakgrund

Allmännyttan.se

Vad är allmännyttan? Här hittar du förklaringar, fakta, historia, framtiden, exempel och tidningen.
allmännyttan.se
En stad gjord av papp med hus, träd, gator och en polisbil

Vilka frågor driver vi?

Hur ställer sig Sveriges Allmännytta i olika frågor? Ställningstaganden, rapporter, remisser och mera inom aktuella områden.
Opinion

Lediga tjänster

Arbeta i allmännyttan? Här hittar du de tjänster som annonseras ut just nu hos våra medlemsföretag.
Lediga tjänster

Prenumerera på nyhetsbrev

Som prenumerant får du allmännyttiga nyheter, information och tips från oss och våra medlemsbolag.
Nyhetsbrev