Mimers nya trygghetsboende byggs i Skultuna, strax utanför Västerås. Orten växte på 1600-talet fram kring Skultuna Messingsbruk – och trygghetsboendet har följaktligen döpts till Mässingen.

Bostäderna är anpassade för hyresgäster över 65 år och beräknas bli klara för inflyttning redan nästa sommar.

Aktivitetsvärd på plats

I bottenvåningen byggs en lokal på 92 kvadratmeter för samvaro och gemensamma aktiviteter. Varje dag ska en aktivitetsvärd finnas på plats under ett par timmar för att fånga upp hyresgästernas önskemål och se till att olika aktiviteter genomförs.

– Vi hoppas att trygghetsboendet ska leda till att äldre personer och par vill bo mer bekvämt och lämna större lägenheter eller hus till yngre familjer. På det sättet kan vi få igång flyttkedjor och få fler äldre att bo kvar i Skultuna, samtidigt som yngre familjer kan lockas att bosätta sig på orten, säger Mikael Källqvist, vd för Mimer.

Äldre personer och par som bor i Skultuna kommer att få förtur till trygghetsboendet.

Huset har avropats från ramavtalet i Allmännyttans Kombohus, byggs av JSB och är av modellen Kombohus Punkt.

Trygghetsoption i ramavtalet

Kombohusavtalet kompletterades förra året med ett trygghetspaket, en option inom ramavtalet som kan levereras av alla tre Kombohusbyggare (JSB, Lindbäcks och Unihouse).

I trygghetspaketet byggs bottenplanet med en tillgänglighetsanpassad gemensamhetslokal i stället för lägenheter. Då får bottenvåningen högre takhöjd och lägre trösklar. Bostadsföretagen har då även möjlighet att välja till exempelvis större förråd med plats för parkering av utomhusrullstolar med särskild ingång.

– Det är roligt att se att trygghetspaketen i Kombohusen uppfattas som bra och enkla att använda. Då gör optionen verkligen nytta och vi kan få fler bostäder till ett rimligt pris i en tid då det är tufft att bygga, säger Sofia Heintz.

Kan ge statligt stöd

Trygghetspaketet uppfyller alla delar av Boverkets byggregler för trygghetsboende. Det kvalificerar därför huset för  det statliga investeringsstödet för bostäder för äldre, om även andra krav för stödet fylls, som att personal finns i huset på angivna tider och att de boende fyllt 65 år.