För drygt två år sedan lanserades ett nytt ramavtal för Allmännyttans Kombohus, med annorlunda utformning än tidigare avtal. Det nya ramavtalet ger medlemsföretagen stora möjligheter att välja färg, form, material och storlek, och är ett byggkoncept till skillnad från tidigare Kombohus, som var mer av färdiga kataloghus. Det har därför kallats den nya generationens Kombohus.

Nu har det allra första Kombohuset i denna nya generation invigts med en högtidlig ceremoni. Ett sjuttiotal personer kom för att delta och titta närmare på huset i Habo.

– Fantastiskt roligt att vi nu kan inviga detta fina hus, bara ett år efter första spadtaget, säger Hans Jarstig, socialnämndens ordförande och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Habo.

Längst ned i huset finns en stor gemensamhetslokal där aktiviteter kommer att ordnas i socialnämndens regi. Hyresgästerna kommer att kunna boka lokalen via en app.

Passar med husen runtom

Det nya röda Kombohuset står på vad som tidigare var en stor gräsplätt, omgiven av tvåvåningshus och villor.

– Jag är jättenöjd med både huset, byggprocessen och hur den här förtätningen fungerar i bostadsområdet, säger Christian Nilsen, bostadsbolagschef i Habo.

Han är särskilt nöjd med husets färgsättning, som valdes med hjälp av en arkitekt.

– Det passar så bra in med de röda och gula tegelhusen runtikring, det är inte jättelätt att få det att passa ihop, men det här har verkligen blivit bra.

Allt uthyrt

Alla 27 lägenheter i det röda punkthuset är nu uthyrda, och i början av november flyttar hyresgästerna in.

– Tack vare Kombohusen har vi kunnat bygga snabbt, ekonomiskt, miljömässigt och snyggt, säger Ulrika Rosander.

Hon tillträdde som vd för Habo Bostäder i våras.

– Habo Bostäder är ett väldigt litet bostadsbolag med stort hjärta och stort samhällsuppdrag. Att ha det uppdraget som litet bolag är en komplex uppgift. Därför är vi mycket glada över att vi har fått ha med oss Sveriges Allmännytta i den här byggresan.

– Som litet bostadsbolag behöver man stora, starka och bra kompisar, säger Ulrika Rosander.

Byggindustriell samverkan

Punkthuset i Habo byggs av JSB, en av de tre Kombohusleverantörerna, som varit med ända sedan Kombohusens födelse för drygt tio år sedan.

– Sabo, som det hette då, ville inleda ett unikt samarbete med byggindustrin för att få till en byggindustriell samverkan där hus kunde byggas mer konceptuellt och standardiserat utan att ge avkall på kvalitet och tekniskt innehåll, berättar Pether Fredholm, ordförande i JSB.

Sedan dess har JSB byggt omkring 5 000 lägenheter i Kombohus till Sveriges Allmännyttas medlemsföretag.

– Jag vill tacka Sveriges Allmännytta för det goda samarbetet under alla år. Sveriges Allmännytta har varit en krävande kund och det är både bra och utvecklande.

Han påpekar att Sverige nu har en speciell omvärldssituation, med krig, stigande energipriser och inflation.

– Men med det här samarbetet och sättet att bygga kan vi fortfarande hålla lägre kostnader. Det är ännu viktigare i dag och kan vara det som gör det möjligt att bygga.

Stort intresse

Christian Nilsen betonar också värdet av samverkan.

– Samarbetet med Sveriges Allmännytta har varit fantastiskt. Och vi har haft en jättefin dialog med JSB.

Tidplanen har hållits och det har inte uppstått några större frågetecken, konstaterar han.

– Det är också kul att intresset är så stort från andra bostadsbolag som vill besöka oss. Habo är ju en liten ort som inte brukar få så mycket uppmärksamhet.

Ett av bolagen som passade på att granska Kombohuset i Habo under invigningsdagen är Vimarhem, som står i startgroparna för att bygga liknande hus.

– Det är ju helt unikt att man kan åka till ett färdigställt projekt för att se hur våra egna lägenheter kommer att se ut, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

I Vimmerby ska det byggas Kombohus Bo Lamell, alltså hus med samma koncept och därför liknande lägenheter men med annan fasad, bredd och höjd.

Många tog chansen att skärskåda den inredda visningslägenheten under invigningsdagen i Habo.

Ser fram emot fler invigningar

Sofia Heintz, byggexpert på Sveriges Allmännytta, instämmer i betydelsen av det goda samarbetet mellan bostadsbolag, kommun, byggföretag och Sveriges Allmännytta.

– Tack vare detta står det nu ett oerhört snyggt Kombohus i Habo, med fantastisk fin kvalitet och mycket bra energiprestanda, säger hon.

– Jag är så glad att vi äntligen har ett färdigt Kombohus från den nya generationen på plats. Nu ser vi fram emot att snart få inviga fler Kombohus!

Kommunrevisionen i Habo var på plats för att gratta Habo Bostäder till det nya Kombohuset. Kommunrevisor Maria Lindell Westmar överlämnar en blomma till vd Ulrika Rosander. Till vänster i bild syns Åsa Johansson, ordförande i Sveriges Allmännytta.