Det blev det lilla bostadsbolaget i Habo som hann först med att få färdigt ett Kombohus av den nya generationen, alltså allmännyttans ramavtal för Kombohus Punkt och Kombohus Lamell.

– Vi är en liten organisation utan egen byggavdelning. Att använda sig av allmännyttans ramavtal är därför ett enkelt sätt för oss att snabbt få ett nytt hus på plats, säger Christian Nilsen.

– Det är ju dessutom smart att dra nytta av den stora upphandling som Sveriges Allmännytta gör, då kan vi få bra hus till en lägre kostnad.

Bara ett drygt år efter första spadtaget förra sommaren står det tegelröda punkthuset på plats inne i Habo.

– Allt har följt tidplanen, så det är vi mycket nöjda med. Det har inte dykt upp några oväntade överraskningar längs vägen.

I alla fall inte med själva bygget.

– Beslutet att det statliga investeringsstödet avvecklas kom ju som en lite tråkig överraskning.

Plats 200 i kön

Habo Bostäder har sökt bidraget i tid, men vet ännu inte om man kommer att få del av stödet.

– Vi fick just meddelande från länsstyrelsen om att vi är på plats 200 i investeringsbidragskön, så vi får väl se hur långt pengarna räcker.

Oroligheterna i världen, med materialbrist och stigande byggmaterialpriser, har också påverkat bygget men inte i så stor grad.

– Vi hann få upp de stora delarna i huset innan priserna drog iväg, så det är bara parketten och några andra saker inne i huset som blivit dyrare än beräknat.

Invigningsfest 14 september

I början av hösten är det dags för hyresgästerna att flytta in – men först väntar en högtidlig invigning i närvaro av bland annat hela bostadsbolaget, byggleverantören JSB, Sveriges Allmännyttas ordförande Åsa Johansson och nyproduktionsexpert Sofia Heintz.

– Alla bostadsföretag och byggintresserade i hela landet är välkomna till invigningen! Det här är ett mycket bra exempel på hur vi kan bygga bostäder med mycket bra energiprestanda, fin gestaltning och anpassning mot området runtikring. Och som dessutom kan få en hyra som fler har råd att betala, säger Sofia Heintz.

Hon hoppas därför att så många som möjligt ska komma till invigningen den 14 september.

– Ta chansen att skärskåda ett riktigt bra projekt på plats, uppmanar Sofia Heintz.

Förutom högtidlig invigning och lunch erbjuds rundvandring i hela huset, inklusive en inredd visningslägenhet. (Se mer i anmälningslänk nedan.)

Boende för 55-plussare

Kombohuset i Habo har en gemensamhetslokal i bottenplanet, men blir inget renodlat trygghetsboende.

– Vi kallar det ett 55 plus-boende, berättar Christian Nilsen.

23 av de 27 lägenheterna är redan uthyrda.

– Men för de sista fyra lägenheterna släpper vi lite på ålderskravet, säger han.

Fyra Kombotips från Christian Nilsen

  • Ta hjälp av en arkitekt för färgsättning av huset. Det gjorde vi och det lönar sig verkligen. Arkitekten har ett tränat öga och kan välja en kulör som passar in med de omgivande husen. Om man väljer själv är det lätt att det blir ett säkert standardkort, som till exempel vitt. Vi är mycket nöjda med den tegelröda färgen som passar med både våra egna hus och omkringliggande villor, men vi hade knappast kommit på det själva.
  • Tänk igenom om det kan behövas extra förråd, till exempel i en extra byggnad på gården. I Kombohus Punkt ligger förråden inne i lägenheterna, vilket är praktiskt, men många hyresgäster kan vilja förvara till exempel däck och utegrillar som man inte vill släpa in genom lägenheten. Vi löste det genom att en möjlighet till extra förråd i grannhuset.
  • Falsat plåttak i stället för papptak förlänger livslängden på taket. Ett bra val ur förvaltningsperspektiv, så vi är glada att vi tog det tillvalet i ramavtalet.
  • Inglasade balkonger skyddar balkongerna mot regn och kyla. Så det är ett bra tillval både för balkongernas livslängd och för lägenheternas attraktivitet.

Vad är den nya generationens Kombohus?

Det senaste ramavtalet för Allmännyttans Kombohus löper till 31 maj 2026. Det är en gemensam upphandling för alla medlemsföretag i Sveriges Allmännytta med syfte att pressa byggpriserna och göra det enklare att bygga nytt. Totalt finns fem koncept från tre olika leverantörer att välja bland.

Det nya i det senaste avtalet, jämfört med tidigare ramavtal, är att hus och leverantör kan väljas utifrån antingen leveranstid, energikrav, klimatkrav eller arkitektonisk utformning. Det är också ett byggsystem som ger stor flexibilitet att sätta ihop det hus som bostadsföretaget behöver och passar bäst in på platsen.

Läs mer om avtalet och alla olika husmodeller via länkarna nedan.