Bostadsbolaget i Habo, en liten kommun strax norr om Jönköping, valde husmodellen Bo Punkt från byggleverantören JSB.

– Det var bestämt i detaljplanen att det skulle bli ett punkthus. Vi gick sedan efter kriteriet bäst energiprestanda, för att följa kommunens miljöprogram. Då landade det i Kombohus Bo Punkt, berättar Christian Nilsen.

Samlingssal i botten

Det blir ett femvåningshus med 27 lägenheter och en gemensamhetslokal i bottenplanet, som träffpunkt för seniorer. Huset ska bli ett kategoriboende för seniorer, men inte ett regelrätt trygghetsboende med anpassade lägenheter.

– Som extra tillval får huset också inglasade balkonger och solceller på taket, men i övrigt håller vi oss till ramavtalets grundkoncept.

Vad gjorde att ni valde att bygga just Kombohus?

– Vi är ett litet företag och har inga egna byggprojektledare, så att använda allmännyttans ramavtal är ett bra sätt för oss att producera nya lägenheter.

Kan få bra hyror

Habo Bostäder har i dag 591 lägenheter. Målet att komma upp i 650 lägenheter för att täcka kommunens bostadsbehov.

– Med Kombohus blir det förhållandevis låga kostnader. Då kan vi få bra hyror.

– Men det är bra hus också, med hög kvalitet. Vi vill ju inte bara bygga billigt, det ska vara bra också, och det förenas här i Kombohusen, säger Christian Nilsen.

Har Habo Bostäder byggt Kombohus tidigare?

– Nej, det är premiär för oss. Men vi har pratat med andra allmännyttiga bostadsföretag som byggt Kombohus förut för att höra om deras erfarenheter. Vi har också besökt Vaggeryd för att titta på deras Kombohus från JSB, även om det är en annan variant.

Anpassat efter platsen

Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta och ansvarig för den senaste upphandlingen av ramavtal för Kombohusen, är mycket glad att Habo Bostäder nu gått i land med sitt kontrakt.

– Det är jätteroligt att se att det första projektet nu är på väg att starta! Det har varit ett stort intresse för de nya Kombohusen, men nu är också det första bygget på gång.

Hon betonar att det är extra roligt att premiärhuset byggs på en liten ort, där man också kunnat anpassa huset efter sina behov.

– Det visar att vi har ett koncept som kan anpassas för att möta platsen. Habo Bostäder har gjort en fin färgsättning som gör att huset passar bra in i miljön, säger Sofia Heintz.

Den 26 augusti är det dags för det första spadtaget.

Fem koncept i ramavtalet

Ramavtalet för den nya generationens Kombohus Punkt och Lamell löper till 31 maj 2026. Totalt finns fem koncept från tre olika leverantörer att välja bland. Läs mer om avtalet och alla olika husmodeller via länkarna nedan.