Hon har på styrelsens uppdrag startat ett projekt för ökad jämställdhet och mångfald i medlemsföretagens styrelser. Till en början prioriteras frågan om jämnare fördelning mellan män och kvinnor. I slutet av juni ska alla partistyrelser i landet ha fått ett personligt brev och information om vad uppdraget som ledamot i ett kommunalt bostadsbolag innebär. Samma information sprids också till partiernas distriktsorganisationer. Ett tredje utskick med information görs i mitten av september. Då till alla kommunfullmäktiges valberedningar. Kampanjen kommer även att uppmärksammas i annonser i Dagens Samhälle.

Själv slog Rose-Marie Holmqvist klackarna i golvet när hon 1994 fick frågan om att bli ordförande i ett kommunalt bostadsbolag i Växjö. Första reaktionen var ”Det här blir min död!” Men ett samtal från kommunalrådet fick henne att tänka om.

Viktigt sprida fakta om vad uppdraget egentligen innebär

– Han påpekade att det ju inte var jag som skulle bygga husen. Och det var ju sant, då vågade jag ta uppdraget. Det var mycket lärorika och roliga år, säger hon.
Det är viktigt att sprida fakta om vad uppdraget egentligen innebär. Fokus behöver inte ligga på de ekonomiska och tekniska frågorna. Uppdraget är mycket vidare än så. Styrelsearbetet ger möjligheter att vara med och påverka så att människor får ett bra boende, en av de viktigaste frågorna i våra liv, menar Rose-Marie Holmqvist.

Själen mellan husen

– Det handlar inte bara om husen utan även om själen mellan husen, säger hon.
Projektet ska också stärka de nyinvalda i bostadsbolagens styrelser. På så sätt hoppas man på sikt kunna ändra värderingarna kring jämställdhet och mångfald, en fråga som även kommer att lyftas fram på SABOs kongress våren 2011.

– Det gäller att hela tiden visa att kvinnor finns och får lov att synas, säger Rose-Marie Holmqvist.

Hon har själv erfarenheter av ojämlikhet och förutfattade meningar. Det hände att hon blev klappad på axeln och att männen erbjöd sin hjälp, på ett sätt som visade att de inte trodde att hon var kompetent nog att klara uppgiften.

– Det var förfärligt. Men det är också en nyttig erfarenhet att ha med sig i det här arbetet, säger hon.

Naturligtvis finns det även många positiva minnen. Till exempel väl genomförda trygghetsvandringar där hyresgästerna kunde tycka till om bostadsområdets miljö.

– Vi kunde därefter besluta om att otäcka buskage rensades bort och att området fick bättre belysning. De boende blev jättenöjda. Jag kände att vi verkligen gjorde en skillnad i deras liv, säger Rose-Marie Holmqvist.

Plats för fler.

”Det tar tid innan folk ändrar sina värderingar, men vi måste få igång ett nytt tänk kring jämställdhet och mångfald”, säger Rose-Marie Holmqvist, som leder projektet för ökad jämlikhet och mångfald i bostadsbolagens styrelser.

Fakta:

Förutom Rose-Marie Holmqvist består arbetsgruppen av styrelseledamöterna Sonja Pagrotsky, Carin Ramneskär, Hans Klintbom och Bengt Bergqvist. Birgitta Frejd och Elisabet Sundberger på SABOs HR-enhet är också involverade i projektet.