- Förvaltning & drift
- 2019-11-28
- Medlem
Ljusstakarna, som är nio meter höga och väger 150 kilo, har designats och tillverkats av elever på byggprogrammet och elprogrammet. Ljusprojektet är ett samarbete med både gymnasieskolan och energibolaget i Lysekil – bostadsbolaget betalar för materialet och energibolaget installerar ljusstakarna.
– Genom åren har vi valt att belysa platser som känns mörka med traditionell belysning, men i år ville vi skapa mer lekfulla installationer, säger Christina Johansson.
Inspiration från Umeå
Hon berättar att Lysekilsbostäder blev inspirerad av ljusfestivalen som Bostaden i Umeå ordnat under de mörka månaderna november och december (ett av just nu 110 exempel på goda projekt i allmännyttan på sajten allmännyttan.se).
Ljusstakarna har placerats på fyra utvalda punkthus i centrala Lysekil. Efter en omröstning på Lysekilsbostäders Facebook-sida beslutades att stakarna ska tändas en efter en i stället för alla på en gång.
– Det blev ett väldigt stort engagemang kring det här i staden, och 605 personer gick in och röstade.
Vid invigningen på torsdagskvällen tändes det första ljuset.
– Tänk, det kom över 500 personer till invigningen, trots att det regnade och var kallt. Vi hade aldrig kunnat ana att intresset för det här skulle bli så stort. Både glöggen och pepparkakorna tog slut, men vi är väldigt glada över det stora engagemanget, säger Christina Johansson.
Ett nytt ljus kommer nu att tändas varje adventssöndag.
Över 4 000 små lampor
Eleverna har monterat totalt 4 120 små led-lampor på de fyra ljusen.
– Vi använder energieffektiv belysning på alla installationer för att minimera klimatpåverkan. Och elkostnaden för ett ljus är bara ungefär 1 krona och 40 öre per dygn.
Utöver ljusstakarna i centrala Lysekil kommer sju lysande paket att placeras i Brodalen, Brastad och på Skaftö.
– Våra fastighetsskötare är glada att få ljusinstallationer ute i sina bostadsområden, säger Christina Johansson.
De får också ansvar för att hålla ett öga på ”sina” ljusinstallationer och rapportera om något inte fungerar.
Och det har blivit en riktigt stor ”snackis” i staden, hyresgästerna som bor i huset där första ljuset tänds är stolta