Mötesplats Gottsunda, som verksamheten kallas, har nyligen öppnat för sin femte sommarsäsong. Det finns en mindre lokal i närheten, men där får högst ett tjugotal barn plats. De allra flesta aktiviteter genomförs alltså utomhus, utan vare sig väggar eller staket.

Porträttbild på leende kvinna (Angelique Prinz Blix) som ser rakt in i kameran.– Barnen känner sig inte lika trygga om de måste gå in någonstans, så det är viktigt att det är en öppen mötesplats där man får komma och gå som man vill, säger Angelique Prinz Blix, som kommer att berätta mer om mötesplatsen under konferensen Hemma hos allmännyttan (läs mer nedan).

På mötesplatsen arbetar – förutom arbetsledande samordnare från Uppsalahem – sommaranställda ungdomar från Gottsunda, som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden och där det tidigare förekommit både stenkastning och bilbränder.

Alla aktiviteter är gratis och mötesplatsen håller öppet fem dagar i veckan under sommaren (och även på söndagar och lov under resten av året). Närmare tjugotalet lokala föreningar är med och samverkar, och därtill har bland andra biblioteket och det biologiska museet varit på plats.

Lättare få kontakt utomhus

Uppsalahem planerar nu att använda mötesplatsen för att nå ut till fler vuxna, till exempel genom att ordna grillning och prata om planerade renoveringar.

– Genom att ställa ut stolar och bord och ha möten utomhus får folk känslan av att de enkelt kan komma och sätta sig en stund. Det blir inte så stelt. Själva miljön gör att det blir lättare att få kontakt, menar Angelique Prinz Blix.

– Många av våra hyresgäster tycker att det kan vara obehagligt att gå till ett möte i en kvarterslokal eftersom det inte blir på deras premisser, exempelvis genom att kvinnor blandas med män.

Osäker finansiering

Ett orosmoln för mötesplatsens framtid är finansieringen. Hittills har pengar influtit från flera håll: första två åren från kommunen, tredje året från Uppsalahem och det senaste året från den statliga delegationen mot segregation (Delmos), efter en ansökan tillsammans med Hyresgästföreningen.

I slutet av förra året stod det dock klart att Delmos skulle läggas ned. Därmed kunde inte något nytt bidrag sökas därifrån – men i slutet av april beslutade Uppsalahem att återigen stå för sommarens verksamhet, så att mötesplatsen får leva vidare.

– Men det jag verkligen skulle vilja är att vi hittar en långsiktig finansiering i linje med Agenda 2030 så att verksamheten får finnas kvar tills dess. Social hållbarhet är alltid svårt att räkna hem, men framförhållning och uthållighet ger framgång, säger Angelique Prinz Blix.

En längre version av texten finns att läsa här