Projektet i korthet

Inblandade bolag

Uppsalahem

Publicerat i juni 2022

Mötesplats Gottsunda, som verksamheten kallas, har nyligen öppnat för sin femte sommarsäsong. Det finns en mindre lokal i närheten, men där får högst ett tjugotal barn plats. De allra flesta aktiviteter genomförs alltså utomhus, utan vare sig väggar eller staket.

– Barnen känner sig inte lika trygga om de måste gå in någonstans, så det är viktigt att det är en öppen mötesplats där man får komma och gå som man vill, säger Angelique Prinz Blix, som kommer att berätta mer om mötesplatsen under konferensen Hemma hos allmännyttan (läs mer nedan).

– De vill inte känna sig låsta och inte behöva registrera sig någonstans. Och de har också medbestämmande över aktiviteterna – om de vill åka rullskridskor, spela spel, göra lekar eller vad de vill.

Med på polisens lista

På mötesplatsen arbetar – förutom arbetsledande samordnare från Uppsalahem – sommaranställda ungdomar från Gottsunda, som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden och där det tidigare förekommit både stenkastning och bilbränder.

– En 17-årig tjej som ska jobba här i sommar bor alldeles intill och har deltagit i aktiviteterna varje år. Hon tycker att det nu blir som kröningen att hon själv får vara med och ge tillbaka till mötesplatsen, säger Angelique Prinz Blix.

Alla aktiviteter är gratis och mötesplatsen håller öppet fem dagar i veckan under sommaren (och även på söndagar och lov under resten av året). Närmare tjugotalet lokala föreningar är med och samverkar, och därtill har bland andra biblioteket och det biologiska museet Biotopia varit på plats.

– Biotopias aktiviteter har varit otroligt populära, både bland barn och föräldrar. Det är verkligen roligt att vi har kunnat tillföra något nytt och utbildande på det sättet, och att det inte behöver vara ”action” med allting.

Från början fanns farhågor om att mötesplatsen skulle drabbas av bränder och annan skadegörelse, och även att hotfulla ungdomsgäng skulle komma och störa aktiviteterna. Men så har det inte blivit hittills.

Förra sommaren kom dock en grupp tioåringar för att söka upp en pojke, berättar Angelique Prinz Blix.

– De var väldigt aggressiva och otrevliga, vilket resulterade i en polisanmälan. Efter det började vi jobba mycket aktivt med att få ner fler föräldrar genom att bjuda på fika, och det ska vi fortsätta med i sommar.

Lättare få kontakt utomhus

Uppsalahem planerar nu att använda mötesplatsen för att nå ut till fler vuxna, till exempel genom att ordna grillning och prata om planerade renoveringar.

– Genom att ställa ut stolar och bord och ha möten utomhus får folk känslan av att de enkelt kan komma och sätta sig en stund. Det blir inte så stelt. Själva miljön gör att det blir lättare att få kontakt, menar Angelique Prinz Blix.

– Många av våra hyresgäster tycker att det kan vara obehagligt att gå till ett möte i en kvarterslokal eftersom det inte blir på deras premisser, exempelvis genom att kvinnor blandas med män.

Mötesplatser som den i Gottsunda gör också att människor vistas och rör sig mer i området, understryker hon.

– Folk kommer fram och tackar oss för att vi gör det här. De tycker att stämningen i området blivit väldigt bra och att de trivs bättre – och det gör ju att de rekommenderar oss som hyresvärd, eftersom vi tar vårt ansvar och dessutom gör det tillsammans med våra hyresgäster.

Finansieringen osäker

Ett orosmoln för mötesplatsens framtid är finansieringen, påpekar Angelique Prinz Blix. Hittills har pengar influtit från flera håll: första två åren från kommunen, tredje året från Uppsalahem och det senaste året från den statliga delegationen mot segregation (Delmos), efter en ansökan tillsammans med Hyresgästföreningen.

I slutet av förra året stod det dock klart att Delmos skulle läggas ned. Därmed kunde inte något nytt bidrag sökas därifrån – men i slutet av april beslutade Uppsalahem att återigen stå för sommarens verksamhet, så att mötesplatsen får leva vidare.

– Men det jag verkligen skulle vilja är att vi hittar en långsiktig finansiering i linje med Agenda 2030 så att verksamheten får finnas kvar tills dess. Social hållbarhet är alltid svårt att räkna hem, men framförhållning och uthållighet ger framgång, säger Angelique Prinz Blix.

– Man kan inte gå in i någonting med för kort tidsrymd, för då förändrar man ingenting på riktigt. Det är först efter en lång period som man ser vad en sådan här verksamhet betyder för det sociala kittet och tryggheten i ett område.

Bilderna: Mötesplats Gottsunda ligger i Stenhammarsparken, mitt i bostadsområdet Gottsunda, och riktar sig främst till barn mellan fem och tolv år.
– Men om man fyller 13 eller 14 år får man naturligtvis vara där ändå, även om vi anpassar aktiviteterna efter barn som är yngre, säger Angelique Prinz Blix, hållbarhetsspecialist på Uppsalahem.

Stor konferens om bosociala frågor

Vill du se dig omkring i Gottsunda och höra Angelique Prinz Blix berätta mer om Uppsalahems arbete där? Höra inspirerande föreläsningar om vräkningsförebyggande arbete, bostadsbolaget och barnen, bostäder för nyanlända flyktingar och hyresjuridiska nyheter? Allt varvat med gruppdiskussioner och nätverkande?

Välkommen till konferensen Hemma hos allmännyttan, som vänder sig till dig som arbetar med social hållbarhet och bosociala frågor på ett bostadsbolag och eller i en kommun.

Uppsala, 27–28 september

Läs mer och anmäl dig här!

Goda exempel från Allmännyttan