Under hösten och vintern installerar allmännyttiga Sölvesborgshem digitala lås i en femtedel av sitt befintliga bestånd, med sammanlagt 300 lägenheter. Till att börja med byts låsen ut till de allmänna utrymmena: i entrédörrar, tvättstugor och källare. Samtidigt införs digital tvättstugebokning och en porttelefonfunktion för mobiler.

När installationerna är klara höjs hyrorna med omkring 75–100 kronor i månaden, enligt en överenskommelse med Hyresgästföreningen. De hyresgäster som vill ha digitala lås även till sina lägenheter får ytterligare ett hyrespåslag på cirka 100 kronor i månaden.

Lägenhetslåsen kan öppnas både med kod, plastbricka och genom en mobiltelefonapp. Till övriga utrymmen är det plastbrickor som öppnar dörrarna.

När en bostad byter hyresgäster utrustas lägenhetsdörrarna alltid med de nya låsen – men de inflyttande hyresgästerna har möjlighet att inom en månad byta tillbaka till traditionella lås och därmed få avdrag på hyran.

”Smidigt och säkert”

Hyresgästen Therese Bengtsson, som bor i ett femtiotalshus på Kyrkvägen i Sölvesborg, fick sitt digitala lägenhetslås redan för ett par månader sedan. Därmed var hon först ut i det ”begagnade beståndet”.

– Det fungerar smidigt, och känns mycket säkrare, säger hon.

Johan Braw är vd för Sölvesborgshem och även ordförande i Sveriges allmännyttas digitaliseringsråd. Han framhåller att de nya låsen innebär många fördelar för företaget – inte minst eftersom investeringen går att räkna hem rent ekonomiskt.

– Uppkopplad teknik innebär ju också fördelar som tillgänglighet överallt och när som helst. Det är också bra att det är behörigheten av kod eller tagg som avgör vem som kommer in, inte vem som råkar ha en nyckel.

Ett annat plus är att förlorade plastbrickor (taggar) kan spärras på ett enkelt sätt. Inga lås behöver alltså bytas ut om en nyckel kommer på avvägar.

Uppkopplat kan vara sårbart

En möjlig nackdel är säkerheten, konstaterar Johan Braw.

– Allt som är uppkopplat kan vara sårbart för överbelastnings- och hackerattacker. Vi tror ju att den teknik som vi har valt är stark och säker, men utvecklingen är dynamisk. Men borttappade eller kopierade nycklar är nog mer sannolika risker.

Hur stor efterfrågan på de nya låsen är bland hyresgästerna är svårbedömt, menar han.

– I nyproduktionen sägs nästan ingenting om låsen, vilket vi tolkar som att de fungerar bra och att funktionaliteten som sådan inte är sensationell. Generellt är det också så att kunderna inte driver oss i vårt digitaliseringsarbete, utan att vi driver dem.