En av Sveriges största utmaningar är att skapa en bostadsmarknad som fungerar för fler. Därför har SABOs integrationsråd, som består av vd:ar från allmännyttiga bostadsföretag, presenterat 23 idéer som utmanar bostadsmarknadens funktionssätt och kan bidra till bättre integration.

Sju av dem publicerades i en debattartikel i Dagens Nyheter i fredags. En av idéerna, att begränsa bytesrätten, ifrågasattes starkt av Hyresgästföreningen.

Integrationsrådet bjuder nu in Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och SABOs vd Anders Nordstrand till ett offentligt samtal om hur dagens allvarliga läge kan förbättras.

– Jag är övertygad om att hyresgäströrelsen har mycket klokt och konstruktivt att bidra med i diskussionen om hur vi kan få ett mindre segregerat Sverige. Bytesrätten är en av många idéer, främst handlar vår artikel om att segregationen drar isär vårt samhälle. Det är något som Hyresgästföreningens medlemmar och våra medarbetare ser och lever mitt i varje dag, säger Terje Johansson, ordförande i SABOs integrationsråd och vd för bostadsbolaget MKB i Malmö.

SABOs integrationsråd föreslår därför ett offentligt samtal där såväl Integrationsrådets som Hyresgästföreningens idéer kan diskuteras. Rådets förhoppning är att samtalet kan påbörjas under den närmsta veckan.

– Vi är medvetna om att det finns ett pris för att åstadkomma en förändring. Men priset för att inte göra något är långt mycket högre. Det räcker inte med fler sociala projekt. Fler behöver få en chans att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden. Jag ser fram emot att få prata om detta med Hyresgästföreningen, säger Terje Johansson.