Ramupphandlingen för SABOs Kombohus Småhus blev klar den 1 juni. Redan efter några timmar hörde medlemsföretaget Norabostäder av sig till husleverantören Götenehus, som vunnit första pris i upphandlingen.

Nu har ytterligare sex medlemsföretag i SABO gjort inledande avropsförfrågningar: Bodenbo, Bollebygds Hyresbostäder, Egnahemsbolaget i Göteborg, Lunds Kommuns Fastighets AB, Mönsterås Bostäder och Mörbylånga Bostads AB.

Sammanlagt vill de beställa 114 lägenheter: 32 tvåor och 30 treor i enplanshus, och 52 fyror i tvåvåningshus.

Tror på stor ökning

Jonas Högset tror att siffrorna kommer växa avsevärt under de fyra år som avtalet gäller:

– I den enkät vi gjorde bland våra medlemsföretag fick vi ju indikationer på ett stort uppdämt behov. Där låg intresset på totalt 1 300 småhus de närmsta åren, så vi förväntar oss många många fler beställningar.

Bättre än tidigare avtal

Han betonar att småhusavtalet i flera avseenden är bättre än SABOs tidigare upphandlingar.

– Det här är vårt fjärde kombohusavtal och det är helt klart det bästa när det gäller avtalsstrukturen. I det här avtalet spelar det inte någon roll var i landet man ska bygga huset. Det innehåller också en mängdrabatt, och dessutom har vi lagt in husens grundkonstruktion, som till exempel platta på mark, i paketeringen.

”Yteffektiva och smarta”

Han ser fram emot när det första kombohuset av småhustyp finns på plats.

– Då blir det tydligt hur bra och kostnadseffektiva de här husen faktiskt är. De är ju verkligen yteffektiva, smarta och anpassade efter hyresmarknaden. Vi vill ju att folk ska ha råd att bo i de här husen.

Lägenheterna i upphandlade småhusen kostar:

  • 962 500 kronor för två rum och kök (50–60 kvm)
  • 1 190 000 kronor för tre rum och kök (65–75 kvm)
  • 1 402 500 kronor för fyra rum och kök (80–90 kvm)
  • 1 550 000 kronor för fyra rum och kök i två plan (95–105 kvm)

I priset igår ett nyckelfärdigt hus, inklusive platta på mark eller annan grund. Markarbeten, komplementbyggnader och moms tillkommer.