Konceptet med standardiserade flerbostadshus i gemensamma offentliga ramavtalsupphandlingar för allmännyttan har funnits i tio år. Enligt en nyligen publicerad ny rapport från konsultföretaget Tyréns har Kombohusen medfört både pressade byggpriser och en enklare upphandlingsprocess för bostadsföretagen.

Nu presenteras snart nya flerbostadshus i familjen Kombohus.

– Vi har arbetat mycket med flexibilitet i gestaltningen. Det kommer att finnas stora möjligheter för bostadsföretagen att till exempel välja olika material, färg och form för tak och fasader, säger Sofia Heintz.

Till skillnad från tidigare ramavtal blir det den här gången blir det ingen vanlig rangordning på leverantörerna för bostadsföretag som vill beställa husen. Efterfrågan på de nya Kombohusen beräknas bli så stor att det är nödvändigt att göra det möjligt för flera byggentreprenörer att leverera hus samtidigt.

– Rangordningen görs i stället genom en så kallad fördelningsnyckel, som bygger på leveranstid och bostadsbolagens direktiv om till exempel klimat- och energikrav, säger Sofia Heintz.

Hur ser husen ut?

Men hur ser de nya husen ut? Vilka byggföretag har vunnit upphandlingen? Varför är det allmännyttans bästa ramavtal hittills?

– Allt det där kommer vi att berätta den 1 juni. Inget är helt klappat och klart förrän alla avtal är påskrivna, säger Sofia Heintz.

Hektisk dag

Den 1 juni blir en hektisk dag för Sofia Heintz. På morgonen ska ramavtalen signeras med de tre vinnande byggföretagen. Och redan samma eftermiddag ska allt presenteras under ett digitalt lanseringsseminarium.

– Allting måste göras i laga ordning och det gäller att inget går fel. Det här är avtal som ska gälla under sex år: Då måste både juridiken vara rätt och produkterna, alltså husen som medlemsföretagen kan avropa, vara så bra det bara går till bästa möjliga pris.

Lansering av nya Kombohus – kostnadsfritt webbinarium 1 juni klockan 14–16 – anmäl dig här.