Sveriges Allmännyttas nya intranät har under året uppmärksammats i branschen. I höstas nominerades det till Guldhanden av Sitevision och var även nominerade till Årets intranät av Web Service Award (WSA). Tyvärr blev det ingen vinst, men Allmänningen prisades däremot som ”Bästa förbättrare” under WSA-galan för att ha ökat sitt WSA-index från 16 till 78.

– Jag är otroligt glad och stolt över den här utmärkelsen eftersom det handlar om att det nya intranätet faktiskt möter våra medarbetares behov och förväntningar. Vi vill bli smartare tillsammans och våra fina resultat visar att vi är på god väg dit, säger Jeanette Rådström, webbstrateg och ansvarig för intranätprojektet på Sveriges Allmännytta.

Från botten till toppen

Det gamla intranätet var föråldrat och en nollmätning visade ett uselt WSA-index på 16 procent. Men det var dock ett intressant resultat: trots att förtroendet var väldigt lågt, både gällande tekniken och innehållet, så fanns ett stort intresse för att man ville att det skulle fungera. En förstudie gjordes sedan med effektkartläggning som metod där man kom fram till att målet med intranätet var att bli smartare tillsammans.

– Lägg mycket tid på förstudien! En grundlig förstudie minimerar risken för att du behöver backa tillbaka i processen när du väl ska börja bygga. Dessutom hjälper den dig att prioritera vad du ska göra och varför, vilket i slutändan gör användarna nöjda, säger Jeanette.

Ett år senare mätte det nya intranätet ett WSA-index på 78 procent. Ett ordentligt kliv från botten till toppen som resulterade i en hedersutmärkelse.

I över 20 år har Web Service Awards korat årets bästa webbplatser och intranät som bygger på Sveriges största webbplatsundersökning. Vinnare utses i kategorierna Kommersiellt, Samhällsinformation och Intranät. Dessutom prisas tre företag med en hedersutmärkelse inom varje kategori som ”Bästa förbättrare”.