Projektet i korthet

Inblandade bolag

Laholmshem, Perstorps Bostäder

Publicerat i mars 2018

– Om fem år har vi minst tio hus av det här slaget och det kommer då att bli så att ungdomar får cirka 10 till 20 procent av alla lediga lägenheter i fastighetssystemet, säger Laholmshems vd Stefan Lundström och tillägger:

– Med rådande kreditrestriktioner och inställning till landsbygden när det gäller egnahemskrediter är det oerhört viktigt för en landsbygdskommun som Laholm att kunna behålla ungdomar och erbjuda dem bra boendemöjligheter i form av hyresrätt. Hur ska annars kommunen klara sin personalförsörjning i framtiden?

Husidén är hämtad från Perstorps Bostäder som har två koncepthus av typen PersTorp1, i sitt bestånd. Ettorna är på 35 kvadratmeter, 26 i bottenplan och 9 på loftet. Både diskmaskin och tvättmaskin ryms i bostäderna som beskrivs som både kubik- och kvadratsmarta. De är utrustade med fiber och värms upp med fjärrvärme.

Hyran stiger efter tre år

Intresset från Laholms unga har varit stort, 160 personer ställde sig i kö till de fyra lägenheterna. Hyran är på 4 500 kronor under max tre år, eller fram till månaden efter hyresgästen fyller 25 år. Därefter stiger den till 6 200 kronor. Eftersom den boende samtidigt samlar på sig kötid menar Laholmshem att en hyresgäst som inte vill bo kvar med den högre hyran då kan hitta ett annat boende inom beståndet till en lägre kostnad.

– I kombination med vår uthyrningspolicy, som alltid ger våra hyresgäster företräde till lediga lägenheter, så blir den här lösningen väldigt bra. Den lägre hyran blir ett enklare steg in till ett förstagångsboende. Och det räcker egentligen med att bo ett år som ungdom, sedan får du helt säkert en central tvåa om 61 kvadratmeter för cirka 5 900 kronor i det begagnade beståndet, säger Stefan Lundström.

Ser ritningarna som ”open source”

Henry Roos, vd på Perstorps Bostäder, är glad kunna dela med sig av småhuskonceptet som utvecklades under 2014 och 2016 tillsammans med arkitekten Jack Lindgren på konsultföretaget Sweco i Helsingborg. Laholmshem har gjort några små finjusteringar utifrån ritningarna, till exempel ändrat placeringen av en del eluttag och förlängt trappan upp till loftet en aning.

– Jag ser det på samma vis som man gör inom dataprogrammering med ”open source”. Andra får gärna låna våra ritningar, bara vi får ta del av deras utveckling, säger han och fortsätter:

– Vi är ett litet bolag som precis passerat 400-strecket i vårt bestånd. De här åtta lägenheterna är vad vi har haft kapacitet att göra. Fler får gärna ta över stafettpinnen och till exempel jobba med att utveckla tekniken, det vore kul att se.