– Jag är otroligt hedrad över utnämningen och glad över att juryn uppmärksammar kraften i ett transparent ledarskap. Mitt och bolagets mål är att skapa hållbarhet och allmännytta och på så sätt att vara ett bra redskap för ägaren Botkyrka kommun, säger Chris Österlund.

Priset Årets offentliga ledare är instiftat av tidningen Dagens Samhälle och går till en högre chef inom en kommun, ett landsting/region eller nära anknuten verksamhet. Personen ska kunna ”uppvisa bredd som ledare, ha goda referenser från kollegor och underställda och kunna tjäna som inspiration och förebild för alla chefer och ledare”. Därtill krävs dokumenterade ledarerfarenheter och goda resultat i de verksamheter där personen verkat.

”Format modell som kan ärvas av andra”

Juryn motiverade sitt val av Chris Österlund med följande ord:

Årets offentliga ledare har med hållbarhet i fokus, och med omsorg om varje medarbetare, åstadkommit större värden. Värdefull kunskap inte bara för den egna organisationen utan även genom att forma en modell som kan ärvas, användas och förvaltas av andra.

Årets vinnare har med utgångspunkt i FN:s globala miljömål, Agenda 2030, ökat jämställdheten, stärkt medarbetarskapet samt bidragit till större trygghet i kommunen. Vår vinnare har skapat en förståelse för att framgångsrikt förvaltande inte bara handlar om att ”mura med sten, utan vara delaktig i att bygga en katedral”.

Juryn bestod av: Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle. Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister. Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer. Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision. Bo Frank, tidigare ordförande (M), i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.

Botkyrkabyggen och Chris Österlund har tidigare belönats med utmärkelserna Årets mångfaldssmarta företag , Sweden Green Building Award , och Bästa initiativ inom jämställdhet . Därtill har bostadsbolagets inflytandemodell Boendekraft kvalificerat sig som kunskapspilot inom Unesco Lucs.