Under förmiddagen offentliggjorde Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte. Det innebär fortsatta köp av stats- och bostadsobligationer och att reporäntan lämnas på noll procent.

Tjänster och industri drabbas hårt

Bostadssektorns investeringar viker mindre än övriga sektorer och offentliga investeringar bedöms inte påverkas medan tjänster och industri drabbas hårt. Fallande energipriser ger lägre inflation men en eventuell vikande produktion kan hålla emot prissänkningar inom andra sektorer.

Riksbankens analys förstärker bilden av bostadssektorn som en betydelsefull pusselbit i samhällsekonomin som initialt inte drabbats lika hårt som övriga. Allmännyttiga företag verkar inom de sektorer där investeringar och konsumtion inte bedöms påverkas lika starkt vilket ger en något mindre alarmerande bild för våra medlemmar som kan bidra positivt till en återhämtning på sina respektive orter om de får rätt förutsättningar.

Allmännyttan kan motverka konjunkturen

Susanna Höglund, chefsekonom på Sveriges Allmännytta pekar på en åtgärd som skulle kunna göra att allmännyttan kan motverka lågkonjunkturen.

– Förenklingar som ger möjlighet att snabbt starta eller ställa om projekt såsom exempelvis undantag från LOU eller högre tillfälligt tröskelvärden vid upphandlingar öka våra möjligheter att investera i byggandet av fler bostäder och upprustning. På så sätt skulle allmännyttan kunna motverka lågkonjunkturen samt rädda jobb och kompetens inom bygg- och fastighetssektorn.

Bostäderna viktigare än någonsin

De åtgärder som regering och Riksbanken vidtagit hittills har mildrat de ekonomiska effekterna för hushållen som sjukdom och den explosiva utvecklingen av varsel skulle kunna medfört. Bostadsmarknaden har bland annat tack vare åtgärderna inte drabbats lika snabbt och den fortsatt låga räntan minskar osäkerheten i närtid.

– Nu är det viktigt att parterna på bostadsmarknaden och regeringen också tar ansvar för att vidta åtgärder och ta beslut som ger förutsättningar att kunna utgöra en brygga som kan mildra nedgången och minska osäkerheterna, både för hushåll, investerare och kreditgivare. För en sak kan vi vara säkra på och det är bostäder är under rådande pandemi viktigare än någonsin. Särskilt som vi genom restriktioner kommer att tillbringa en större del av vardagen hemma och vi vet inte hur länge den situationen kommer att pågå.

Rimlig hyresutveckling nödvändig

Analysen som Riksbanken grundar sitt räntebeslut på pekar på två scenarier eftersom det råder en stor osäkerhet i hur långvarig smittspridningen blir och hur länge den kommer att kräva restriktioner som påverkar ekonomin. Båda scenarierna pekar på en stark avmattning under 2020 men en återhämtning under nästkommande år.

– Den fortsatt låga ränta ger allmännyttan förutsättningar att vara en buffert i krisen. Förutsatt att våra kommande hyresförhandlingar resulterar i en rimlig hyresutveckling som motsvarar respektive orts förutsättningar så kan hyresbostadssektorn vara en motor som fortsatt kan investera och utvecklas när övriga delar av ekonomin går på lågvarv, säger Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta.

Corona motiverar 0-ränta

Att ytterligare sänka räntan bedöms inte i nuläget vara motiverat av Riksbanken eftersom nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning. Det utesluter dock inte att räntan kan sänkas senare om Riksbanken bedömer att det kan stimulera efterfrågan och stödja inflationsutvecklingen i återhämtningsfasen.

Riksbankens åtgärder fokuserar på att säkra kreditförsörjningen och likviditeten i ekonomin och det finansiella systemet. Syftet är att livskraftiga företag ska kunna finansiera verksamheten även i rådande läge samt att brygga över nedgången och minska osäkerheterna.