Kostnaderna för uppvärmning, el, vatten, avlopp och sophämtning ökade totalt med 6,1 procent mellan 2017 och 2018, medan inflationen var 1,9 procent. Föregående år var den sammantagna höjningen endast 0,8 procent.

Prisutvecklingen för avfall, fjärrvärme och vatten och avlopp (VA) var dock relativt rimlig i den senaste sammanräkningen. Det konstaterar Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, där bland andra SABO ingår (se nedan).

– Det är desto mer bekymmersamt att kostnaden för el ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period, säger hon.

100 kronor mer per lägenhet

Rapporten visar att elnätsavgifterna ökat med i snitt 5,1 procent sedan 2017. Därtill stigande elhandelspriser gör att elkostnaderna sammantaget ökat med 100 kronor i månaden räknat per lägenhet.

– Med tanke på de orimliga höjningarna som skett hittills måste kostnaderna bromsas kraftigt framöver. Det är nu viktigt att de nya reglerna för elnätsföretagens intäktsramar verkligen får effekt till skydd för Sveriges konsumenter. De signaler vi fått om att elnätsföretagen kan ta ut ännu högre priser innan regleringen träder i kraft väcker oro, säger Jennie Wiederholm.

Fortsatt stora skillnader

Liksom tidigare år varierar kommunernas avgifter och taxor mycket mellan landets kommuner.

– Det är tydligt att priserna har ökat och att de stora skillnaderna i avgifter och taxor mellan landets kommuner kvarstår, säger Jennie Wiederholm.

Delvis förklaras det av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden, konstaterar rapportförfattarna.

Dialog för lägre priser

Gabriella Castegren, energiexpert på SABO, påpekar att Prisdialogen (se nedan) inverkar dämpande på fjärrvärmepriserna.

– Nils Holgersson-rapporten visar även att priserna för fjärrvärme är på väg uppåt, men de bostadsföretag som medverkar i Prisdialogen har lägre prisökningar än andra, säger hon.

Risk för högre vattenpriser

Hon befarar att fastighetsägarnas kostnader för vatten och avlopp kommer att höjas de kommande åren. Både anläggningar och ledningar behöver rustas upp.

– Det finns ett stort investeringsbehov i infrastrukturen, eftersom kommunerna har en stor underhållsskuld. Vattenkostnaderna har redan ökat mycket, men vi ser att det kan bli ännu större ökningar i framtiden, säger Gabriella Castegren.

Värme största kostnaden

Uppvärmning utgör liksom tidigare en stor del (46 procent) av kommunernas taxor och avgifter. Elkostnaderna står för 29 procent. Vatten och avloppsavgifterna utgör 19 procent och avfallshantering 6 procent.