För fastighetsägare handlar deras bidrag till det brottsförebyggande arbetet till stor del om att vara en bra hyresvärd och ha en ambitiös förvaltning. Detta kan öka tryggheten i området och göra det svårare för kriminella att agera. Åsa Schelin nämner att förebyggande insatser, såsom läxläsning och sommarjobb, också är viktiga för att sysselsätta unga och främja ansvarstagande i området. Lägenheter anses vara viktiga tillgångar för kriminella gäng, och fastighetsägare kan spela en viktig roll genom att försvåra för dem att använda lägenheter för sina aktiviteter.

Hon stöder även förslaget att göra det lättare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster som begår brott för att förhindra svartuthyrning och motverka kriminalitet. – ”Att motverka olovlig andrahandsuthyrning och att man använder lägenheten på ett olämpligt sätt, är något vi har arbetat länge med”, säger Åsa Schelin.

Sveriges allmännytta ser positivt på kommunernas nya samordningsansvar för brottsförebyggande arbete och hoppas på långsiktiga satsningar i stället för projekt som avslutas när pengarna tar slut.

– ”Det finns en väldig projekttrötthet hos många. Det skulle vara väldigt positivt om de satsningar som görs blir ett arbetssätt snarare än ett projekt”, avslutar hon.

Det här är ett referat av en artikel publicerad på Altingets webbplats torsdag 30 november.