– Regeringen anser att de allmänna råden inte är förenliga med vad som följer av postregleringen om hur den samhällsomfattande posttjänsten ska tillhandahållas. Det är många berörda som undrar vad som gäller och det behövs därför ett klargörande, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Vad gäller för fastighetsboxar?

Målet för den samhällsomfattande posttjänsten är att alla i hela landet ska kunna ta emot brev och andra adresserade försändelser som väger upp till 20 kilo. Förhållandet mellan Post- och Telestyrelsens allmänna råd om postutdelning i tätort, den del som gäller fastighetsboxar, och den lagstadgade utdelningsplikten har sedan länge varit oklart. Det har föranlett en livlig debatt och skapat stor oro och osäkerhet bland landets fastighetsägare och postoperatörer om vad som faktiskt gäller för installation av fastighetsboxar.

Frivilliga grunder

– Vi är inte villiga att på något sätt begränsa omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten. Människor måste få sin post utdelad i enlighet med de regler som gäller. Installation av fastighetsboxar ska i framtiden precis som idag ske på frivilliga grunder, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Ett klokt beslut av regeringen, säger Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO. Det arbete som SABO lagt ner på frågan tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, SBC och Riksbyggen har burit frukt.

Erbjudande om samförståndsuppgörelse kvarstår

– Beslutet innebär att rättsläget har klarnat. Installation av postboxar ska bygga på frivillighet. Postoperatörerna kommer inte att kunna tvinga fastighetsägarna att på egen bekostnad installera boxar genom att hota med att sluta dela ut posten i huset. Vill Posten rationalisera sin verksamhet och åtgärda arbetsmiljöproblem får man som alla andra företag ta kostnaderna för detta. Naturligtvis kvarstår vårt erbjudande till postoperatörerna om att diskutera någon form av samförståndsuppgörelse på affärsmässig grund.