Färre allmännyttiga bostadsföretag bygger nu nya bostäder jämfört med i våras. Det visar en ny rapport som jämför resultaten från två enkäter bland medlemsföretag i Sveriges Allmännytta. I våras hade 62 procent av bostadsföretagen aktiva byggprojekt igång. Under hösten sjönk andelen till 51 procent.

Och andelen bostadsföretag som bygger nytt ser ut att bli ännu mindre nästa år.

Nära hälften av de 161 medlemsföretag som besvarat enkäten uppger att man ändrar antalet planerade byggstarter, främst som en konsekvens av ökande byggkostnader (se även nyhetsartikel om onormala prishöjningarna i byggen med fasta avtalspriser).

– Osäkerhet speglar nu allt som har att göra med byggande av bostäder. Osäkra byggpriser, osäkra besked om investeringsstöd, osäker ekonomi med höga räntor och höga energipriser som i sin tur ger höga hyror i nyproduktion, säger Sofia Hansdotter.

Många företag uppger också att man inte bara sänker byggtakten, utan att all planerad nybyggnation nu läggs på is.

– Vi har stoppat allt. Vi har flera projekt som skulle behöva komma igång, säger Satu Jonsson, vd för Vaggeryd-Skillingaryd Bostads AB.

Pausar byggprojekt

Även i Gävle avbryts byggandet.

– Styrelsen har beslutat att pausa fem nyproduktionsprojekt, trots att det försvårar möjligheten att uppfylla ägardirektivet som säger att vi ska uppföra 750 nya lägenheter på fem år, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Hon uppger att bostadsföretaget dock fortsätter med planerade underhållsprojekt samt nyproduktion av ett gruppboende åt kommunen, där kommunen accepterat hyresnivån.

– Vi ser i dagsläget inte att vi kan bygga vanliga hyresrätter och få hyror som är på nivåer att folk kommer hyra dem, säger Cathrine Holgersson.

”Omöjligt att bygga i norr”

Flera bostadsföretag lyfter i kommenterar till enkäten att även uteblivet investeringsbidrag får stor inverkan på möjligheten att fortsätta bygga nya bostäder.

– Vi vågar inte starta med kommande etapper då vi är osäkra på ränteläget och att det ska gå att hyra ut lägenheterna till de nya hyresnivåer som krävs med både slopat investeringsbidrag och ökade produktionskostnader, säger Per Lundqvist, vd på Vännäs Fastigheter.

Även Olof Landgren, ordförande för Bokoop, påpekar också att ändringen av antalet planerade lägenhetsbyggen inte enbart beror på höjda byggkostnader.

– Detta är också en kombination av slopat investeringsstöd. Vi fortsätter i storstäderna men utanför och i norr är det i princip omöjligt att genomföra projekt för närvarande, säger han.

Sofia Hansdotter understryker att läget i byggandet nu gör det ännu viktigare att skapa bättre och mer långsiktiga förutsättningar för att bostadsföretagen ska kunna fortsätta bygga.

– Höga byggkostnader ger höga hyror eller inga nya bostäder. När bostadsbolagen inte kan fortsätta bygga fler bostäder ökar risken för ett växande underskott av bostäder med rimliga hyror, säger hon.

Förslag för sänkta byggkostnader

Rapporten skickar också med flera åtgärdsförslag – politiska beslut som skulle kunna sänka byggkostnaderna:

  • Undanta allmännyttan från LOU
  • Inför typgodkännande av standardiserade hus
  • Inför låg moms på hyran
  • Kommuner bör inte detaljstyra hur husen ska byggas