I debattartikeln lyfter Anders Nordstrand följderna av att investeringsstödet snabbstoppades när riksdagen i december beslutade om statsbudgeten för 2019: de ansökningar som länsstyrelserna inte hann behandla före årsskiftet får inget stöd.

Konsekvensen är att flera tusen bostäder, där planeringen är klar och företagen beredda att sätta spaden i marken, inte kommer att kunna byggas, framhåller Anders Nordstrand.

”Långsiktiga och stabila spelregler är nödvändiga för en bransch med långa planerings- och genomförandeprocesser och stora investeringar. Snabbstoppet av investeringsstödet går tvärs emot detta. I bostadsbristens Sverige är detta närmast en skandal”, skriver han i Dagens Industri.

Chans i vårändringsbudgeten

Anders Nordstrand påpekar att det sägs i den nya regeringsförklaringen att bostadsbristen ska bort reform för reform.

”En första och enkel åtgärd är att lösa det problem som snabbstoppet har skapat. I vårändringsbudgeten kan en möjlighet öppnas för de fastighetsägare som ansökte om investeringsstöd före årsskiftet att få sina ansökningar prövade”, menar Anders Nordstrand.

Snabbt besked önskas

Ett snabbt besked från bostadsminister Per Bolund om att ett sådant förslag kommer att läggas fram skulle göra det möjligt för dessa fastighetsägare att gå vidare med byggplanerna, anser han.

Läs hela debattartikeln här.

 

Kort om Per Bolund

Miljöpartisten Per Bolund utsågs 2014 till finansmarknads- och konsumentminister och även biträdande finansminister. I Stefan Löfvens nya regering har han nu även ansvar för bostadsfrågorna och kan därför kallas bostadsminister. Den tidigare bostadsministern, Peter Eriksson, är numera biståndsminister.

Mellan 2011 och 2014 var Per Bolund riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet och ledamot av finansutskottet. Under 2010 och 2011 var han oppositionsborgarråd i Stockholm och dessförinnan riksdagsledamot, närings- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet och ledamot av näringsutskottet. Han har även varit politiskt sakkunnig på näringsdepartementet och forskningsassistent inom miljöstrategiska studier.

Per Bolund är född 1971 i Hässelby i västra Stockholm och bor med sin familj i en villa i Älvsjö i södra Stockholm.