MSB går årligen igenom cirka 2000 av Sveriges skyddsrum och föreslår nödvändiga åtgärder för att hålla dem i skick. MSB har tilldelats extra medel för upprustning av skyddsrum, 100 miljoner årligen. Större delen kommer att gå till upprustning av befolkningsskyddrum, som är de stora bergrummen. En mindre del av pengarna går till normalskyddsrummen där det fokuseras på filterbyten i några utvalda prioriterade områden. Kostnaden för filterbytet betalas av MSB. Vid en kontroll som utförs av MSB tas skyddsrum ut för filterbyten och sedan anlitar fastighetsägaren en entreprenör för bytet och får ersättning för kostnaderna av MSB.

– I en annars ganska kärv ekonomisk tid är det välkommet att det finns pengar att söka för våra medlemmar. Att skyddsrummen håller bra standard är naturligtvis viktigt, säger Bengt Lind.

Skyddsrumsfrågan i fokus sedan 2022
Frågan om vilket skick svenska skyddsrum är i, hur många landet har, var de är placerade och så vidare, aktualiserades efter Rysslands invasion av Ukraina 2022. I fredstid har bostadsföretag rätt att använda skyddsrummet som till exempel förråd eller cykelgarage, men de måste fortfarande vara i skick att användas för det ursprungliga ändamålet och det måste finns möjlighet att komma åt rummet för inspektion.

MSB uppskattar att det bör byggas 25–50 nya skyddsrum per år de kommande åren. Frågan ligger nu hos Försvarsdepartementet som 2022 fick i uppdrag att utreda behovet av nya skyddsrum och hur de ska finansieras.

Det första stycket i texten har förtydligats sedan publiceringen 18/1. Källa: MSB