Det har varit många utmaningar, men flera steg mot förbättringar har också tagits! Här är några höjdpunkter:

Fjärrvärmen

Redan under 2023 höjdes många röster kring missnöje med fjärrvärmemarknaden. Det handlade dels om bristande transparens, men också om bristande kundskydd. Sveriges Allmännytta har varit aktiva i debatten och även politiker har engagerat sig. Sveriges Allmännytta har flera gånger påpekat bristerna i förhandling och medling av fjärrvärmepriser. Därför var det välkommet att en utvärdering av fjärrvärmenämnden inleddes. Utredningen visade sedan på bristerna och Energimyndigheten föreslog en nedläggning av Fjärrvärmenämnden i sin nuvarande form. Vilket egentligen innebär att lagstiftningen måste göras om – eftersom nuvarande Fjärrvärmelag (2008:263)  kräver att det finns en fjärrvärmenämnd.

Till detta adderades även att Energimarknadsinspektionen (Ei) fick till uppdrag att analysera behov och föreslå förslag för stärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden. Ei:s uppdrag slutrapporteras först redan nästa år, men jag vågar redan nu lova att de kommer att konstatera att förhandling och medling i princip bara är en informationsdelning och de kommer att konstatera att marknadsförhållanden och ökat kundskydd behövs.

Så: Många framsteg för oss som fjärrvärmekunder, även om de rekordhöga prishöjningarna drabbat många så kan det finnas förbättringar bortom horisonten. För fjärrvärme är väldigt ofta resurseffektivt och miljömässigt bra. Men vi måste också kunna lita på att prissättningen är skälig, vilket är svårt så länge det finns ett transparensproblem. Vi har pekat på brister i motiveringen av fjärrvärmepriserna och att vi måste kunna förvänta oss mer från fjärrvärmeföretagen. En del i detta är att vi även drivit på för förändringar inom Prisdialogen, vilket nu kommer att träda i kraft för 2025.

Energigemenskaper

Att dela energi ser jag personligen som en viktig pusselbit för att accelerera den gröna omställningen och minska belastningen på vårt befintliga energinät. Det var därför mycket glädjande att vi tidigt under 2024 kunde starta ett samarbete med ViaEuropa för att främja energigemenskaper.

Arbetet ger oss hela tiden nya insikter, och genom att aktivt söka kontakter med bland annat kommissionen och andra internationella aktörer har vi tidigt identifierat utmaningen med ny lagstiftning som kommer att implementeras avseende EU I Andring av direktiven (EU) 2018/2001 och (EU) 2019/944 Unionens elmarknad. En förändring som vi nu dels följer genom att delta i referensgrupp i Ei:s implementeringsarbete, dels tittar på hur det rent tekniskt kan hanteras.

Energimyndigheten fick även under 2024 ett uppdrag om energigemenskaper, för att utreda förutsättningarna för dessa och föreslå främjandeinsatser. Slutrapporten innehåller många bra slutsatser och förslag. Man konstaterar bland annat att regelverken är otydliga och svårtolkade att man bör kunna främja energigemenskaper genom förändringar i nättariffer och att en riktad satsning skall göras. En utlysning med fokus på energigemenskaper förväntas komma väldigt snart inom ramen för programmet för framtidens elsystem.

Implementering av EPBD

Strax innan jul nåddes en politisk överenskommelse om Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) och ITRE-utskottet i EU-parlamentet röstade igenom förslaget den 15 januari. Vi genomförde ett uppskattat riksdagsseminarium där vi pekade på utmaningar och möjligheter. De analyser vi gjorde under slutet av 2023 låg till grund för vår rapport och vårt seminarium. Jag är fortfarande mycket nöjd med det arbetet.

Sveriges Allmännytta kunde tidigt belysa risker och möjligheter med EPBD. Direktivet kunde slutligen formellt antas i Bryssel, trots att Sverige valde att lägga ned sin röst. Det tycker jag är beklagligt, då det sänker förtroendet för Sverige inför kommande förhandlingar.

I början av sommaren påbörjades EPBD-implementeringen och nu i höstas fick vi en första glimt av kommande krav, då Boverket presenterade preliminära gränsvärden för lokaler. Jag är glad att Sveriges Allmännytta kommer att erbjuda alla som vill stöd för att analysera effekterna av energikrav för lokaler. Det är viktigt att vi ökar takten i den gröna omställningen, och viktigt att vi får rätt förutsättningar.

Träffar, möten och lagarbete

Jag är väldigt glad att vi under året kunde lansera en helt ny utbildning med fokus på driftteknik och drifttekniker. Många är väldigt nöjda med utbildningen och jag ser fram emot att genomföra den igen och säkert kunna förbättra den något. Jag hoppas även kunna ta fram fler utbildningar med liknande upplägg, som innebär att man träffas flera gånger, med fokus på smartare och bättre styrning av fastigheter.

Jag försökte som hastigast räkna ihop hur många personer som jag på olika sätt träffat genom de utbildningar, konferenser och webbinarier som jag deltagit på under året. Kom upp till ganska precis 800 personmöten! Lägger man till de digitala fikor som vi genomfört och kommer att fortsätta med, så blir det över 1000! Självklart är det så att många personer träffar jag flera gånger, det är inte 1000 unika personer. Men det känns bra att nå ut och jag hoppas att man ser möjligheter att ses/träffas på olika sätt och att jag och mina kollegor finns tillgängliga.

Avslutningsvis vill jag säga att nästan allt handlar om lagarbete. Jag får mycket stöd från energirådet i mitt dagliga arbete och utan kollegorna på Sveriges Allmännytta skulle det inte bli några debattartiklar, konferenser, nyhetsbrev, bra stöd kring ekonomi och juridik, m.m.

Och lagarbetet är även insatser som vi gör tillsammans med andra organisationer såsom Fastighetsägarna, eller i större konstellationer som exempelvis Nils Holgersson och Sveby.

Alla är viktiga!

 

Nu blir det snart jul och härlig julledighet – God Jul!

Mer information

Fjärrvärme

Energigemenskaper

EPBD

Träffar, möten och lagarbete