Uppdaterad 2021-07-06

Kombohusbyggaren JSB har tagit fram en app som ska underlätta beslutsprocessen för de bostadsföretag som funderar på att bygga Kombohus.

– Vi använder oss av en teknologi som kallas augmented reality, AR. Det går ut på att förstärka verkligheten för mottagaren, där man placerar ut virtuella objekt i en verklig miljö, berättar Jonas Zetterqvist, digital affärsutvecklare på JSB.

I det här fallet handlar det om att placera ut JSB:s koncepthus Bo Lamell eller Bo Punkt i en verklig miljö för att få en uppfattning om hur det smälter in i omgivningen.

Stöd i valet av färg

Flera bostadsföretag har redan hunnit testa appen.

– Den har varit ett stöd för var ska husen placeras och i valet av färg. Den har också hjälpt oss att förstå hur ett hus på fem våningar ter sig invid de närliggande husen, säger Linus Ekqvist, vd för Krokomsbostäder.

Han ser ytterligare användningsområden för framtida projekt.

– Med appen kan vi snabbt se om ett potentiellt projekt är genomförbart och i vilken omfattning. Vanligtvis lägger vi rätt mycket tid och pengar på att modellera såna här huslösningar.

Visa för hyresgäster

Även bostadsbolaget MKB i Malmö har testat appen.

– Den kan hjälpa oss i kommunikationen internt och även med våra hyresgäster, för att visualisera och visa hur det blir runt husen, säger Niklas Holm, kvalitetssamordnare på MKB.

– Den gör också att man kan detaljlösa många delar i ett tidigt skede, i stället för att stå mot slutet och försöka hitta bra lösningar då.

Tre lägen

Appen har tre lägen:

  • Originalläget ger en uppfattning om hur huset passar in på platsen där det ska byggas. Visas i sin egentliga storlek, i skala 1:1.
  • Miniläget används vid presentationer. Huset placeras då som en miniatyr på ett bord framför dig. Byggnaden kan roteras och skalas upp eller ner i storlek.
  • Guideläget låter användaren lära sig att hantera appen med hjälp av en guide.

Hand håller i mobiltelefon med gul bakgrundsfärg texten JSB och flera symboler

Gratis app

Appen, som heter JSBcraft, kan laddas ned kostnadsfritt från Apples appbutik till telefon eller padda.

– Appen är enkel att installera och det går snabbt att komma igång och använda den, säger Linus Ekqvist.

Den finns nu också för androidtelefoner på Google play.

Se filmen

…om hur appen fungerar och vad användarna tycker: