Stefan Attefall ska på uppdrag av bostadsminister Andreas Carlson analysera och klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder. Han ska även arbeta aktivt för att de parter som bedöms ha möjlighet att bidra till ett ökat småhusbyggande också ska göra det. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder.

– Det stora flertalet småhus är ägda bostäder och kommer att så förbli, men nästan 100 000 småhus upplåts i dag med hyresrätt. Det är viktigt att en del av de nya småhus som byggs blir hyresbostäder. Man ska inte behöva äga sin bostad för att ha tillgång till egen täppa, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Sveriges Allmännytta framhåller i agendan för mandatperioden 2023–2027 att alla upplåtelseformer behövs, men att nyproduktionsbehovet är störst för hyresbostäder och småhus.

Nya Kombohus Småhus på g

För att göra det enklare för medlemsföretagen att bygga nya bostäder och pressa priset har Sveriges Allmännytta genom åren genomfört flera ramavtalsupphandlingar för Kombohus. Närmare 11 000 lägenheter har under de senaste tio åren byggts i Kombohus. 350 av dessa är lägenheter i småhus.

– Det finns en efterfrågan på hyreslägenheter i småhus, särskilt i mindre städer. Det ger en fin möjlighet att bo med villakänsla även för den som vill hyra sin bostad. Därför arbetar vi nu med en ny upphandling av Kombohus Småhus, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Inför den nya upphandlingen har följande mål satts upp:

  • att till rimliga kostnader kunna uppföra lägenheter i småhus av hög kvalitet, god energiprestanda och lågt klimatavtryck
  • fast pris på byggsystem och per lägenhet
  • att erbjuda en bostadsprodukt med en design med hög grad av variation för att kunna byggas i flertalet kommuner i Sverige

–  Att bygga i dessa tider är en utmaning för alla. Men våra Kombohus har gjort det möjligt för fler att bygga hus till bra pris, bra kvalitet och hållbarhet. Priset för att bygga Kombohus har legat runt 20 procent lägre än annat byggande, säger Sofia Hansdotter.

Det nya ramavtalet för Kombohus Småhus kommer att arbetas fram under året.

Anlägga trädgårdsstäder

Stefan Attefall, som i detta sammanhang kallas egnahemskommissionär, ska genom kontakter med kommuner, byggaktörer, mäklare och banker fördjupa kunskaperna om vad som är gränssättande för byggandet av småhus i Sverige i dag och hur förutsättningarna skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Han ska också sammanföra relevanta aktörer – kommuner, markägare, byggherrar och finansiärer – och bidra till att finna avtalslösningar som gör att ett byggande av småhus kommer till stånd.

Det ingår också att i dialog med kommuner och byggaktörer verka för anläggandet av nya så kallade trädgårdsstäder.

Uppdraget ska delredovisas senast den 15 november 2024 och slutredovisas den 15 januari 2027.

Vad är småhus?

Begreppet småhus används av Statistiska centralbyrån för en- och tvåbostadshus, bostadshus på jordbruksfastigheter, kedjehus och radhus. De allra flesta småhus ägs av den som bebor det, men småhus kan också upplåtas med bostadsrätt eller hyresrätt. Inriktningen på uppdraget är bostäder som erbjuder ett boende med direkt tillgång till en egen mindre eller större trädgård oberoende av byggnadens utformning eller bostadens upplåtelseform.

Aktuella ramavtal för flerbostadshus

Sveriges Allmännytta har för närvarande ramavtal för hus i 2–8 våningar, Kombohus Lamell och Kombohus Punkt. Ramavtalet löper till den 31 maj 2026.