För hyresgäster

Uppskattade matleveranser till MKB:s seniorer

Cirka 20 seniorer som bor hos MKB ringer Skåne Stadsmission varje vecka och får hjälp att handla mat. Samarbetet ingår i MKB:s 10-miljonerssatsning under coronapandemin. Hjälpen är gratis och riktar sig till alla som bor hos MKB, som är minst 70 år och inte har hemtjänst.

Bergsjön: Utomhusmålning för sommarjobbare

För andra året i rad har Familjebostäder i Göteborg målning av utemiljön på Rymdtorget och Siriusgatan som en av arbetsuppgifterna för sommarjobbarna. − Själva målandet sker i mindre grupper för att göra det så coronasäkert som möjligt, säger konstnären Johanna Burai, som är sommarjobbarnas handledare.

Skövdebostäder spelade in odlingsinspiration

När pandemin gör att en planerad inspirationsföreläsningen om odling inte kunde genomföras bestämde Skövdebostäder att istället spela in ett antal avsnitt med inspiration och tips till odling som lämpar sig för den som bor i lägenhet.

Öbo ordnade balkonggympa för seniorer

Öbo har under våren ordnat flera olika aktiviteter för sina hyresgäster som bor i seriorboende och nyligen var det dags för en ny aktivitet: balkonggympa.

Familjebostäder i Göteborg: Nya arbetssätt för trygghetsvärdarna

Gemenskap och trygghet är kärnan i Familjebostäders trygghetsboenden för personer över 70 år. Just nu är det dock paus för de aktiviteter som vanligtvis ordnas i en gemensam lokal av trygghetsvärdarna. Trygghetsvärdarna tar nu istället kontakt med de äldre via brev och telefon, och trygghetsvärdarna i Kortedala och Bergsjön promenerar runt i området för att byta några ord med de som är ute och rör på sig. Några dagar i maj packade de en dragväska full med skänkta böcker och delade ut till de som var lässugna.

Enköpings Hyresbostäder: Gruppsamtal för äldre och isolerade personer

Enköpings Hyresbostäder EHB har inlett ett samarbete med föreningen Hjärnkoll som erbjuder gratis gruppsamtal med utbildade samtalsledare via telefon för personer över 70 år.

​Kungälvsbostäder bjuder in till gårdskonsert i centrum och på trygghetsboendet

För att försöka glädja sina hyresgäster och visa omtanke trots att man för närvarande inte tar emot besök − samt inte besöker hyresgäster om det inte är absolut nödvändigt − har Kungälvsbostäder bjudit in till en gårdskonsert med Kungälvs Unga Blåsare.

Bostads AB Poseidon: Fotboll till sambatoner

Varje fredagskväll strömmar tonerna av sambamusik över gårdarna i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. Då samlas barn och unga för att spela spontanfotboll på två av områdets konstgräsplaner. Sambafotbollen är ett samarbete mellan Angered IS och Poseidon med målet att skapa glädje och gemenskap i en tid då många aktiviteter är inställda.

Bilbio med Väsbyhem

När inte Väsbyborna kan komma till biografen så får biografen komma till Väsby, resonerade Väsbyhem och sponsrade drive-in-bio. – Det här var en kreativ idé som vi självklart ville vara med och stötta som huvudsponsor. Det var också roligt att det drog så mycket folk som verkar ha haft det riktigt trevligt, säger Peyman Rezapour, Bosocial chef på Väsbyhem.

Musik, träning och cykelfix för studenterna hos MKB

MKB bjuder alla sina studenter på musik, träning och cykelfix under maj månad. – Vi vill göra vad vi kan för att göra livet lite trevligare för våra studenter. Många har en tuff period med tentaplugg samtidigt som de sitter ensamma i små lägenheter. Då är det extra viktigt att de kommer ut och rör på sig, lyssnar på musik och umgås på distans, säger Rebeca Veljkovic, studentkoordinator MKB Student.

54 gårdskonserter i Kristianstadsbyggens bostadsområden

Under två veckor har AB Kristianstadsbyggen (ABK) bjudit på gårdsmusik på 54 platser runt om i kommunen, där åskådarna kan delta från öppna fönster, balkonger eller nere på gården på säkert avstånd. – Vi vill ge lite glädje i vardagen i denna speciella tid, säger ABK:s vd Henrik Strand.

Helsingborgshem: Barnorkester ger utomhuskonsert vid trygghetsboende

För att sprida glädje bjuds de boende och personalen på Helsingborgshems trygghetsboende på Dalhem på utomhuskonserter, efter ett initiativ från Helsingborgs kulturskola. – Vi är jätteglada för besöken. Det betyder oerhört mycket både för våra boende och för oss som arbetar här. Vi ser fram emot en trevlig stund med musik, glädje och gemenskap, säger Ingela Jönsson, trygghetsvärd på Helsingborgshem.

HFAB ordnar konstkonserter för äldre

”Den rullande orkestern” är redo att ge sig ut för att muntra upp äldre, som är boende i äldrelägenhetshus och äldreboenden som förvaltas av Halmstads Fastighets AB (HFAB). – Från balkonger och fönster ska hyresgästerna kunna njuta av en visuell och härlig upplevelse som förhoppningsvis leder till välmående, säger Helene Blomberg, bostadssocial chef.

Bostaden i Umeå: Samlad information till hyresgäster

Bostaden i Umeå har samlat sin information till hyresgästerna om covid-19 och smittspridning på en egen webbplats.

Heimstaden bjuder på hemkörningsavgiften till 70-plussare

Heimstaden vill underlätta för hyresgäster som är födda 1950 eller tidigare och bjuder därför på hemkörningsavgiften till dem som beställer hem mat.

Eidar ordnade utomhusunderhållning

Det allmännyttiga bostadsbolaget Eidar i Trollhättan ordnade nyligen musikunderhållning utanför ett av sina trygghetsboenden, i samarbete med studieförbundet Medborgarskolan. Medarbetarna Madeleine, Pernilla och Malin bjöd på fika och såg till att stämningen var på topp.

MKB bjuder in till allsång med Rickard Söderberg

MKB och Malmö Opera arrangerar allsångskonserter med tenoren Rickard Söderberg och musiker. Alla är välkomna att vara med och sjunga när konserterna livesänds på bostadsbolagets facebooksida..

Stockholmshem efterlyser goda grannar

Stockholmshem är ett av de bostadsbolag som stödjer Hyresgästföreningens satsning Goda grannar. Tanken är en digital version av lapparna i trapphuset och att koppla samman dem som erbjuder hjälp med dem som behöver hjälp. Det kan handla om allt från att handla matvaror, gå ut med hunden, slänga sopor, hämta paket och viktiga mediciner – eller bara fråga hur någon mår.

Örebrobostäder vill uppmuntra sina seniorer

Det finns risk för att många känner sig ensamma och isolerade i sina hem, konstaterar Örebrobostäder, som gjort flera olika insatser för att lysa upp vardagen för dem som bor i sina seniorboenden. Här är ett axplock.

Vätterhem: Fria filmer och kanaler i hemmatider

I tider när det finns så mycket allvar och sorgsenhet och när social distansering kräver att vi håller oss hemma för oss själva, menar Vätterhem att det är ännu viktigare än vanligt att skapa positiva händelser.För att göra det lättare för alla bolagets hyresgäster att stanna hemma bjuder Vätterhem därför på en fri filmstreamingtjänst under sex månader samt utökar antalet kanaler i de befintliga tv-boxarna i lägenheterna.

Enköpings Hyresbostäder: Digitalt hälsoseminarium för hyresgäster

I samarbete med Hyresgästföreningen bjuder Enköpings Hyresbostäder in till ett digitalt hälsoseminarium för sina hyresgäster.

Vätterhem erbjuder Home Service

Nu lanserar Vätterhem konceptet Home service som hjälp och stöd i coronatider. Alla hyresgäster över 70 år får ett brev i brevlådan där de kan kryssa i vad de önskar hjälp med. Förutom inköp av livsmedel och sophantering är ett av valen att en frivilligorganisation ringer och frågar hur det är.

MKB riktar vardagsnära insatser till äldre hyresgäster

MKB Fastighets AB riktar extra insatser till sina äldre hyresgäster. Tryggheten i bostaden och det nära bostadsområdet blir viktigare än någonsin i en situation där fler tillbringar mer tid hemma, menar bostadsbolaget.

Allsång för hyresgäster

MKB trotsade blåsten och bjöd nyinflyttade i Västra hamnen på allsång under ledning av musikern och trubaduren Pontus Stenkvist.

KBAB tar fram bilder och filmer för att informera

Karlstads Bostads AB (KBAB) vill med hjälp av enkla bilder och filmer upplysa hyresgäster om coronaviruset och hur smittspridningen kan minska.

Lysekilsbostäder hjälper till att handla mat åt 70+

Lysekilsbostäders sommararbetare Monir, Ahmad, Alem och Mokhtar hjälper till att handla och leverera varor till de hyresgäster som vill ha hjälp.

LKF erbjuder två månader gratis internet

I det rådande läget vill LKF i Lund göra det möjligt för sina 20 000 hyresgäster att surfa gratis.

Skelleftebostäder överraskade på sina trygghetsboenden inför påsk

När alla inomhusaktiviteter ställdes inpå grund av coronapandemin fick trygghetsvärdarna idén att underhålla utomhus.

Olofströmshus erbjuder gratis padelspel

Under hela 2020 bjuder Olofströmshus sina hyresgäster att låna padelbanan gratis.

Väsbyhem delar ut lokala värdecheckar till hyresgäster

Checkarna kan lösas in på utvalda restauranger och butiker som hyr lokaler av Väsbyhem.

Huge Bostäder erbjuder personlig distansshopping och fri leverans

För att stötta sina lokalhyresgäster och hjälpa alla Huddingebor att handla på distans prövar Huge Bostäder en ny tjänst: de boende kan kostnadsfritt beställa hem varor från butiker i Huddinge centrum, hela vägen fram till dörren.

Trubadur spred glädje till Väsbyhems hyresgäster

Trubaduren Marcus Frenell har sjungit på tre olika gårdar utanför Väsbyhems senior- och trygghetsboenden. Hyresgästerna deltog från både balkonger och fönster.

För att minska smittspridning

Så samlar Huge Bostäder in radondetektorer i coronatider

Huge Bostäder delar med sig av sitt sätt att samla in radondetektorer. Tanken är att minimera kontakt mellan hyresgäst och personal vid insamlingen.

Eidars intensiva in- och utflyttningsdag

Månadens första dag är alltid en intensiv dag på Trollhättans bostadsbolag Eidar. Hundratals hyresgäster ska antingen ska lämna in eller hämta ut nycklar.

Uppsalahem fastighetstekniker visar hur man gör handsprit

Genom en liten film visar fastighetsteknikern Magnus på Uppsalahem visar hur man tillverkar egen handsprit på bara nån minut.

Områdestekniker lägger om arbetssätt

Områdestekniker kan inte jobba hemifrån om de är snuviga eller hostar lite. Då måste de stanna hemma. Det betyder att många inte får gå till jobbet, och då måste de som är på plats täcka upp för sina kollegor, konstaterar Stockholmshem.

Kristianstadsbyggen skänker skyddsdräkter till vården

Bengt Fält på Kristianstadsbyggens måleriavdelning uppmärksammade att skyddsdräkter fanns i lager och föreslog att de skulle doneras till vården. Dräkterna, som är inköpta för att användas vid olika målerijobb, är klassade för att klara bland annat asbest och radioaktiva miljöer.

För att stötta lokalhyresgäster och lokalsamhälle

LKFs satsning #Starka Tillsammans förlängs

Bostadsföretaget LKF i Lund förlänger satsningen #Starka tillsammans (se nedan) fram till den 30 september. Lokalhyresgästerna har själva fått bestämma hur erbjudandena ska utformas så de är så attraktiva som möjligt för företagets 20 000 bostadshyresgäster. Ett tjugotal företag har nappat och bland erbjudandena finns rabatter på både kläder, smycken, mat, hälsa och skönhet.

LKF genomför satsningen #Starka Tillsammans

På grund av den situation som samhället befinner sig i och med coronakrisen har bostadsbolaget LKF i Lund lanserat satsningen #Starka Tillsammans. Satsningen innebär insatser för både lokalhyresgäster, hyresgäster och medarbetare.

Kristianstadsbyggen fortsätter att stötta med lokalhyresrabatter

För att stötta lokalhyresgäster som drabbats hårdast av coronakrisen halverade Kristianstadsbyggen (ABK) deras hyror under april, maj och juni, där staten stod för hälften av kostnaden. Nu väljer ABK att fortsätta stötta drygt 90 lokalhyresgäster med 25 procents nedsatt hyra under juli, augusti och september.

Örebrobostäder stöttar på flera sätt i sommar

Örebrobostäder (Öbo) planerar, i samarbete med Örebro kommun, en rad insatser för örebroarna, hyresgästerna och lokalhyresgästerna. Till exempel får fler ungdomar sommarjobb än tidigare år.

Göteborgslokaler vill hjälpa sina lokalhyresgäster

GöteborgsLokaler arbetar intensivt med att hantera situationen i hela sin förvaltning som omfattar cirka 2 800 hyresavtal. – Vi hjälper till så långt vi kan, säger fastighetsförvaltare Magnus Henriksson.

Eget formulär för lokalhyresrabatter

För att hjälpa sina lokalhyresgäster att ansöka om hyresrabatter har Göteborgslokaler utformat ett eget formulär som hyresgästerna kan fylla i. Därefter kontaktar företaget hyresgästerna för vidare dialog.

Kampanjen "Supporta dina locals"

Göteborgslokaler erbjuder sina lokalhyresgäster affischer för kampanjen “Supporta dina Locals”. Där kan de berätta för sina kunder om öppettider, swishbetalningar med mera.

Väsbyhem köper stödluncher åt personalen på lokala restauranger

I syfte att stötta lokala restauranger bjuder Väsbyhem sina 80 anställda på lunch en gång i veckan.

Timråbo, Härnösandshus och Mitthem halverar butikshyror

Efter signaler om det tuffa läget för många butiker sänker Timråbo, Härnösandshus och Mitthem butikshyrorna under maj och juni.

Järfällahus sänker hyrorna för sina lokalhyresgäster

Järfällahus har vidtagit krisåtgärder för att hjälpa sina lokalhyresgäster under coronapandemin. Under april-juni ska de verksamheter som uppfyller kraven i regeringens förslag till förordning automatiskt få hyran sänkt med 50 procent.

Östersundshem tidigarelägger underhållsarbeten

– Om vi ser till att investera och hålla igång verksamhet så hjälper det ett antal företag att ha kvar sina anställda och ha uthållighet i sina företag, säger Östersundshems styrelseordförande Mattias Lööv.

Väsbyhem vill minska oron för sina hyresgäster

För att möta hyresgästernas oro är det Väsbyhems ambition att ingen, vare sig man är bostadshyresgäst eller lokalhyresgäst, ska behöva bli av med sitt hyresavtal på grund av corona.

När läget är akut måste vi alla hjälpas åt – vad gör Stångåstaden?

Många lokalhyresgäster inom restaurang, hotell, handel och skönhetsvård har gått från att ha fullbokat till nästan inga kunder alls på bara några veckor, konstaterar Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

Bostadsbolagets krisdrag för att rädda lokalhandeln – efterskänker hyror

Småföretagare och lokalhandeln i Lysekil riskerar att slås ut i följderna av coronakrisen. Lysekilsbostäder har därför bestämt sig för att efterskänka hyran under två månader för ett femtontal företag.

Mitthem ställer om med anledning av coronaviruset och satsar på utvändigt underhåll

Spridningen av viruset covid-19 påverkar hela vårt samhälle. En konsekvens är att en del av det invändiga underhållet och icke-akuta reparationer i Mitthems bostadsbestånd i Sundsvall behöver skjutas upp. För att detta inte ska slå för hårt mot lokala företag har Mitthems styrelse beslutat att snabbt prioritera om och tidigarelägga planerade utvändigt underhåll.

Huge utreder hyresstöd

Huges styrelse har givit bostadsbolagets ledning i uppdrag att undersöka de möjligheter och villkor som regeringens förslag om en tillfällig rabatt för lokalhyreskostnader i utsatta branscher kan medföra för bolaget.

Uppsalahem: Stötta Uppsala!

Uppsalahem har sänkt lokalhyran med 50 procent under tre månader för till exempel restauranger, caféer och salonger. Bostadsbolaget kommer också att stödköpa luncher från sina egna lokalhyresgäster.

Förvaltaren efterskänka tre hyresfria månader till drabbade företag

Den pågående pandemin slår hårt mot många små och medelstora företag i Sundbyberg. Därför ger Förvaltaren sina lokalhyresgäster inom sektorerna sällanköp, restaurang och andra liknande verksamheter tre hyresfria månader.

Kristianstadsbyggen halverar lokalhyror för bland annat butiker och restauranger

För att stötta de lokalhyresgäster som drabbats hårdast av coronakrisen halverar Kristianstadsbyggen (ABK) nu deras hyror under april, maj och juni.