För hyresgästerna

Fler gårdskonserter på säkert avstånd

Under augusti och september fortsätter AB Kristianstadsbyggen (ABK) att bjuda på gårdsmusik runt om i kommunen. Åskådarna kan delta från öppna fönster, balkonger eller nere på gården på säkert avstånd. Närmare 50 konserter är avklarade sedan i juni och nu väntas det 21 stycken till – och denna gång med en av landets populäraste trollkarlar.

Pandemiinsatser omnämnda av europeiskt nätvek

LKF:s insatser under pandemin omnämns som goda exempel av det europeiska nätverket Eurhonet, som består av ett 40-tal bostadsbolag från olika länder. – Det gör mig väldigt stolt och tacksam, vi vill att våra hyresgäster ska må bra och trivas hos oss – kanske ännu mer viktigt i dessa tider. Våra utnämningar är dessutom ett utmärkt betyg till våra medarbetares insatser att skapa värde för våra kunder, säger vd Fredrik Millertson.

68 gårdskonserter på säkert avstånd

Under sommaren bjuder AB Kristianstadsbyggen (ABK) på gårdsmusik på 68 platser runt om i kommunen. Åskådarna kan delta från öppna fönster, balkonger eller nere på gården på säkert avstånd.
– Även om restriktionerna har börjat lätta så ser vi fortfarande ett behov av förse våra hyresgäster med det lilla extra i denna speciella tid, säger ABK:s vd Henrik Strand.

Många samarbeten för ökad trygghet

I Huges års- och hållbarhetsredovisning för 2020 konstateras att året till stor del har präglats av pandemin.
– Vid ingången av året kunde jag inte ana vilka utmaningar året skulle innebära. Pandemin medförde att vi fick ändra vårt sätt att arbeta och att omprioriteringar fick göras i verksamheten. Vi vet att vi klarar att arbeta under hård press och att vår vilja, kreativitet och uthållighet gjort skillnad för dem vi finns till för, hyresgästerna, säger vd Karin Strömberg Ekström.

”Ordet tillsammans fick en djupare innebörd”

Ett år präglat av omställning, samarbeten och varsamhet med liv, hälsa och fastigheter – med bland annat skärpta rutiner för byggarbetsplatser, digitala visningar och odlingskurser, fossilfria bilar och gratisaktiviteter. Så summerar Botkyrkabyggen 2020.
– När hela världen drabbades av pandemin, fick ordet ”tillsammans” en djupare innebörd. Coronaviruset synliggjorde att vi alla är beroende av varandra, säger vd Chris Österlund.

Gratis bredband i tre månader

Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) bjuder nya och gamla hyresgäster på tre månaders gratis bredband. Syftet är att underlätta i vardagen nu när fler är hemma mer och behöver vara uppkopplade till jobb, skola, nära och kära. Erbjudandet gäller både hyresgäster som flyttar in för första gången och befintliga hyresgäster som byter bostad.

Seniorpromenader uppskattad hälsoaktivitet

När pandemin slog till riktade Gårdstensbostäder främst sina folkhälsoaktiviteter till de mest utsatta – de äldre hyresgästerna. Seniorpromenader med styrkepaus, som efter hand utökades med minigolf, fika och skräpplockning, blev en succé.

Aktivitetstavla främjar grannsämja

Industridesignern Sofia Ljung har kommit på ett sätt att underlätta granngemenskapen – såväl i pandemitider som därefter. Det gör hon genom en analog aktivitetstavla, som nu testas i en trappuppgång hos Stockholmshem i Solberga.

Lokalhyresgäster erbjuds kostnadsfria kurser

Sedan tio år har Göteborgslokaler erbjudit sina lokalhyresgäster utbildningar speciellt framtagna för att butikerna ska kunna utveckla sina verksamheter. Nu erbjuds handlarna digitala, kostnadsfria och kompetenshöjande utbildningar i linje med de utmaningar som handeln ställs inför på grund av pandemin.

Gårdskonserter för seniorer ska sprida glädje

Bostadsbolaget LKF i Lund ordnar musikkonserter på innergårdar i seniorboenden för att sprida glädje och motverka utanförskap och ensamhet i coronatider.
– Vi vill skapa delaktighet och gemenskap i olika sociala sammanhang nu när många är begränsade, säger Linda Haddemo, kommunikationschef på LKF.

Värdarna som fått bäst betyg för sin corona-hantering

Det är stora skillnader i hur hyresgästerna tycker att bostadsföretagen hanterat corona-frågan, visar en stor branschundersökning. Bäst betyg för information, felanmälan och trivsel i lägenheten får allmännyttan i Skövde och Götene.

Riktlinjer och informationsmaterial till medarbetare och hyresgäster

Kristianstadsbyggen upprättade snabbt riktlinjer och material till både medarbetare och hyresgäster. Här delar de med sig av material.

”Utan vaccin är information vårt bästa vapen”

Behovet av information om coronasmittan på flera språk sattes i blixtbelysning när uppgifter kom om att ett antal dödsfall drabbat svensksomalier bosatta i Stockholmsområdet Järva. Här berättar bostadsbolagen i regionen hur de gör för att nå sina hyresgäster med relevant information.

Belysning med budskap om ljus, hopp och trygghet

Järnvägsparken, som ligger i direkt anslutning till Väsbys stationsområde, har smyckats med en 12 meter hög gran och tusentals energisnåla ledlampor.
– Nu mer än någonsin tidigare behöver vi alla få känna hopp i mörkret, säger Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem.

Direktsänd underhållning med lokalt fokus

Allmännyttiga Bostäder i Borås bjöd in alla boråsare till underhållning i sina sociala kanaler.
– Vi hoppas detta ska sprida glädje och ljus i alla boråsares hem, säger utvecklingsledare Genc Avdiu.

Studenter får möjlighet att träna utomhus

Stockholms studentbostäder bygger utomhusgym till sina hyresgäster.
– Det känns riktigt bra att kunna erbjuda våra studenter en trygg plats att komma ut och träna på tillsammans när restriktionerna tillåter, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Äldre hyresgäster erbjuds hjälp att handla

För att motverka isolering och ensamhet i coronakrisens spår kontaktar bostadsbolaget MKB i Malmö äldre hyresgäster för att se om de behöver hjälp i vardagen. Trygghetsskapande insatser riktas också mot barn, unga och trångbodda familjer.

Egen webbplats med samlad information till hyresgäster

Allmännyttiga Bostaden i Umeå har samlat sin information till hyresgästerna om covid-19 och smittspridning på en egen webbplats.

Coronasäkra lovaktiviteter för barn och unga

Under höstlovet erbjuder MKB Fastighets AB många olika sportaktiviteter till höstlovslediga barn och ungdomar.
– Att ge alla barn och ungdomar möjligheter att vara med på meningsfulla fritidsaktiviteter är något av det viktigaste vi kan bidra med, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef för bostadsbolagets sociala projekt.

Uppskattade matleveranser till seniorer

Cirka 20 seniorer som bor hos MKB ringer Skåne Stadsmission varje vecka och får hjälp att handla mat. Samarbetet ingår i bostadsbolagets 10-miljonerssatsning under coronapandemin. Hjälpen är gratis och riktar sig till alla boende som är minst 70 år och inte har hemtjänst.

Utomhusmålning för sommarjobbare

För andra året i rad har Familjebostäder i Göteborg målning av utemiljön på Rymdtorget och Siriusgatan som en av arbetsuppgifterna för sommarjobbarna.
− Själva målandet sker i mindre grupper för att göra det så coronasäkert som möjligt, säger konstnären Johanna Burai.

Inspelad odlingsinspiration för lägenhetsboende

När pandemin gör att en planerad inspirationsföreläsningen om odling inte kunde genomföras bestämde Skövdebostäder att istället spela in ett antal avsnitt med inspiration och tips till odling som lämpar sig för den som bor i lägenhet.

Balkonggympa anordnades för seniorer

Örebrobostäder har under våren ordnat flera olika aktiviteter för sina hyresgäster som bor i seriorboende, och nyligen var det dags för en ny aktivitet: balkonggympa.

Nya arbetssätt för trygghetsvärdarna

Trygghetsvärdarna i Familjebostäders trygghetsboenden för personer över 70 år tar numera kontakt med de äldre via brev och telefon, och trygghetsvärdarna i Kortedala och Bergsjön promenerar runt i området för att byta några ord med dem som är ute och rör på sig. Några dagar i maj packade de ocks åen dragväska full med skänkta böcker och delade ut till lässugna.

​Gårdskonsert i centrum och på trygghetsboendet

För att glädja sina hyresgäster och visa omtanke trots att man för närvarande inte tar emot besök − samt inte besöker hyresgäster om det inte är absolut nödvändigt − har Kungälvsbostäder bjudit in till en gårdskonsert med Kungälvs Unga Blåsare.

Spontanfotboll till sambatoner

Varje fredagskväll strömmar tonerna av sambamusik över gårdarna i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. Då samlas barn och unga för att spela spontanfotboll på två av områdets konstgräsplaner. Sambafotbollen är ett samarbete mellan Angered IS och Poseidon med målet att skapa glädje och gemenskap i en tid då många aktiviteter är inställda.

Drive in-bio på parkeringsplatsen

När inte Väsbyborna kan komma till biografen så får biografen komma till Väsby, resonerade Väsbyhem och sponsrade drive in-bio.
– Det här var en kreativ idé som vi självklart ville vara med och stötta som huvudsponsor, säger Peyman Rezapour, bosocial chef på Väsbyhem.

Musik, träning och cykelfix för studenterna

MKB bjuder alla sina studenter på musik, träning och cykelfix under maj månad.
– Vi vill göra vad vi kan för att göra livet lite trevligare för våra studenter. Många har en tuff period med tentaplugg samtidigt som de sitter ensamma i små lägenheter, säger Rebeca Veljkovic, studentkoordinator vid MKB Student.

54 gårdskonserter i bostadsområdena

Under två veckor har AB Kristianstadsbyggen (ABK) bjudit på gårdsmusik på 54 platser runt om i kommunen, där åskådarna kan delta från öppna fönster, balkonger eller nere på gården.

Helsingborgshem: Barnorkester ger utomhuskonsert vid trygghetsboende

För att sprida glädje bjuds de boende och personalen på Helsingborgshems trygghetsboende på Dalhem på utomhuskonserter, efter ett initiativ från Helsingborgs kulturskola.
– Vi är jätteglada för besöken. Det betyder oerhört mycket både för våra boende och för oss som arbetar här, säger Ingela Jönsson, trygghetsvärd på Helsingborgshem.

Konstkonserter ska muntra upp äldre

”Den rullande orkestern” är redo att ge sig ut för att muntra upp äldre, som är boende i äldrelägenhetshus och äldreboenden som förvaltas av Halmstads Fastighets AB.
– Från balkonger och fönster ska hyresgästerna kunna njuta av en visuell och härlig upplevelse, som förhoppningsvis leder till välmående, säger Helene Blomberg, bostadssocial chef.

70-plussare bjuds på hemkörningsavgift

Heimstaden vill underlätta för hyresgäster som är födda 1950 eller tidigare och bjuder därför på hemkörningsavgiften till dem som beställer hem mat.

Utomhusunderhållning utanför trygghetsboende

Det allmännyttiga bostadsbolaget Eidar i Trollhättan ordnade nyligen musikunderhållning utanför ett av sina trygghetsboenden, i samarbete med studieförbundet Medborgarskolan. Medarbetarna Madeleine, Pernilla och Malin bjöd på fika och såg till att stämningen var på topp.

Inbjudan till allsång med Rickard Söderberg

MKB och Malmö Opera arrangerar allsångskonserter med tenoren Rickard Söderberg och musiker. Alla är välkomna att vara med och sjunga när konserterna livesänds på bostadsbolagets facebooksida.

Insatser för att lysa upp seniorernas vardag

Det finns risk för att många känner sig ensamma och isolerade i sina hem, konstaterar Örebrobostäder, som gjort flera olika insatser för att lysa upp vardagen för dem som bor i sina seniorboenden. Här är ett axplock.

Fria filmer och kanaler i hemmatider

För att göra det lättare för alla bolagets hyresgäster att stanna hemma bjuder Vätterhem på en fri filmstreamingtjänst under sex månader samt utökar antalet kanaler i de befintliga tv-boxarna i lägenheterna.

Home Service erbjuds till 70-plussare

Nu lanserar Vätterhem konceptet Home service som hjälp och stöd i coronatider. Alla hyresgäster över 70 år får ett brev i brevlådan där de kan kryssa i vad de önskar hjälp med. Förutom inköp av livsmedel och sophantering är ett av valen att en frivilligorganisation ringer och frågar hur det är.

Vardagsnära insatser riktas till äldre hyresgäster

Tryggheten i bostaden och det nära bostadsområdet blir viktigare än någonsin i en situation där fler tillbringar mer tid hemma, menar MKB Fastighets AB, som riktar extra insatser till sina äldre hyresgäster.

Allsång för hyresgäster med trubadur

MKB trotsade blåsten och bjöd nyinflyttade i Västra hamnen på allsång under ledning av musikern och trubaduren Pontus Stenkvist.

Två månader gratis internet

I det rådande läget vill LKF i Lund göra det möjligt för sina 20 000 hyresgäster att surfa gratis.

Lokala värdecheckar delas ut till hyresgäster

Checkarna kan lösas in på utvalda restauranger och butiker som hyr lokaler av Väsbyhem.

Personlig distansshopping och fri leverans

För att stötta sina lokalhyresgäster och hjälpa alla Huddingebor att handla på distans prövar Huge Bostäder en ny tjänst: de boende kan kostnadsfritt beställa hem varor från butiker i Huddinge centrum, hela vägen fram till dörren.

Trubadur spred glädje till hyresgäster

Trubaduren Marcus Frenell har sjungit på tre olika gårdar utanför Väsbyhems senior- och trygghetsboenden. Hyresgästerna deltog från både balkonger och fönster.

För medarbetarna

Medarbetarforum med fokus på kollegor och bostadsområden

Normalt sett träffas de 270 medarbetarna på Lunds Kommuns Fastighets AB två gånger varje år, men under pandemin har det inte varit möjligt. I år samlades därför medarbetarna i mindre grupper under ett smittsäkert medarbetarforum. Grupperna fick sedan ett eget fadderkvarter att fördjupa sig i tillsammans.

Eget hemarbetsbingo för medarbetarna

Många arbetar hemifrån på grund av coronapandemin. Med hjälp av ett bingospel påminner Lina Eklund Svensson, marknadschef på Skövdebostäder, sin avdelning att till exempel ta en lunchpromenad eller fråga hur en kollega mår.

De förbereder för minskad personalstyrka

Vänersborgsbostäder har tagit fram en mall för att kunna prioritera uppgifter och täcka upp för varandra.

För att minska smittspridning

Så ska man slippa torgträngsel

I coronatider är det viktigt att det inte uppstår trängsel, och Göteborgslokaler har därför besöksräknare på sina inomhustorg. Siffrorna visas i realtid på torgens respektive hemsidor och kunderna kan då själva avgöra när ett besök är lämpligast.

Kulturtolken Farhiya uppmanar alla att vaccinera sig

– Ta chansen när du blir erbjuden covidvaccin. Du skyddar dig själv, din omgivning och bidrar till minskad smittspridning, säger Bergsjöbon och kulturtolken Farhiya Hassan. Hon har tillsammans med andra kulturtolkar jobbat med att sprida information om pandemin under hela året.

Trängselvärdar minskar smittspridning

Sedan i december har trängselvärdar funnits på plats på Bergsjöns centrum, Hjällbo centrum och Länsmanstorget i Göteborg för att bidra till en tryggare och säkrare handel. Göteborgslokaler har också stärkt upp med inhyrda trängselvärdar på inomhustorgen Brunnsbotorget och Tuve Torg.

De desinficerar i allmänna utrymmen

Eidar, Trollhättans bostadsbolag, desinficerar trappräcken, dörrhandtag, postboxar med mera i allmänna utrymmen som en del av de dagliga rutinerna.
– Vi arbetar enligt ett rullande schema så att vi desinficerar med jämna intervall i samtliga av våra bostadsområden, säger förvaltningschef Sanny Mattelin.

Fri hemleverans från butiker i centrum

Under hela julhandeln kommer Södertäljeborna erbjudas shopping i lokala butiker och restauranger, på distans och i samarbete med Telge Fastigheter. Varorna levereras sedan hem till dörren, helt utan extra kostnad.

Virtuell lägenhet gör visningen coronasäker

I samband med upprustningen av ett höghus har Huddinges allmännyttiga bostadsbolag skapat en virtuell, och därmed coronasäker, visningslägenhet.
– Jag är riktigt glad över att vi tagit fram denna smidiga lösning. Du går runt i en lägenhet i en film, väljer om du ska gå höger eller vänster när du är där inne, berättar projektledare Johan Hammarberg.

Inga julevenemang – men rejäl pyntning

Efter regeringens ytterligare åtgärder för att hejda smittspridningen har Göteborgslokaler beslutat att ställa in årets planerade julevenemang. Däremot är de lokala torgen är julpyntade med juldekor, hundratals granar och flera kilometer julbelysning.

Nytt sätt att samla in radondetektorer

Huge Bostäder delar med sig av sitt sätt att samla in radondetektorer. Tanken är att minimera kontakt mellan hyresgäst och personal vid insamlingen.

In- och utflyttningsdagar med kölapp utomhus

Månadens första dag är alltid en intensiv dag på Trollhättans bostadsbolag Eidar. Hundratals hyresgäster ska antingen ska lämna in eller hämta ut nycklar. Eidar skapade därför ett trängselfritt väntrum med kölappar utanför sin huvudentré.

Fastighetstekniker visar hur man gör handsprit

Genom en liten film visar fastighetsteknikern Magnus på Uppsalahem hur man tillverkar egen handsprit på bara nån minut.

Skyddsdräkter skänks till vården

Bengt Fält på Kristianstadsbyggens måleriavdelning uppmärksammade att skyddsdräkter fanns i lager och föreslog att de skulle doneras till vården. Dräkterna, som är inköpta för att användas vid olika målerijobb, är klassade för att klara bland annat asbest och radioaktiva miljöer.

För lokalhyresgäster och lokalsamhälle

Lokala konstnärer stöttas genom inköp

För att stötta konstnärer och gallerister i Malmö beslutade MKBs konstråd att köpa in ett antal mindre konstverk. Inköpen är menade som ett litet stöd och matchas med MKB-personalens önskemål om utsmyckning i sin arbetsmiljö.

Omställning till utvändigt underhåll

Bostadsbolaget skjuter upp invändigt underhåll och icke-akuta reparationer. För att detta inte ska slå för hårt mot lokala företag har Mitthem beslutat att tidigarelägga planerat utvändigt underhåll.

Månadshyror efterskänks till lokalhyresgäster

Örebrobostäder har beslutat att lokalhyresgäster som är särskilt drabbade av effekterna av coronaläget slipper betala hyra i april och maj.

Jobb för unga under tre månader

Ungdomsarbetslösheten i Stockholm har ökat markant under pandemin. Därför uppmanas bolag och förvaltningar i staden att anställa ungdomar under tre månader. Stockholmshem har hittills anställt sju ungdomar.

Satsningen #Starka Tillsammans förlängs

Bostadsföretaget LKF i Lund förlänger satsningen #Starka tillsammans. Lokalhyresgästerna har själva fått bestämma hur erbjudandena ska utformas så de är så attraktiva som möjligt för företagets 20 000 bostadshyresgäster. Ett tjugotal företag har nappat och bland erbjudandena finns rabatter på både kläder, smycken, mat, hälsa och skönhet.

Lokalhyresgäster stöttas med hyresrabatter

För att stötta lokalhyresgäster som drabbats hårdast av coronakrisen halverade Kristianstadsbyggen (ABK) deras hyror under april, maj och juni, där staten stod för hälften av kostnaden. Nu väljer ABK att fortsätta stötta drygt 90 lokalhyresgäster med 25 procents nedsatt hyra under juli, augusti och september.

Intensivt arbete för att hjälpa lokalhyresgäster

Göteborgslokaler arbetar intensivt med att hantera situationen i hela sin förvaltning som omfattar cirka 2 800 hyresavtal.
– Vi hjälper till så långt vi kan, säger fastighetsförvaltare Magnus Henriksson.

Stödluncher på lokala restauranger till personalen

I syfte att stötta lokala restauranger bjuder Väsbyhem sina 80 anställda på lunch en gång i veckan.

Tre företag halverar butikshyror

Efter signaler om det tuffa läget för många butiker sänker Timråbo, Härnösandshus och Mitthem butikshyrorna under maj och juni.

Hyror sänks för lokalhyresgäster

Järfällahus har vidtagit krisåtgärder för att hjälpa sina lokalhyresgäster under coronapandemin. Under april-juni ska de verksamheter som uppfyller kraven i regeringens förslag till förordning automatiskt få hyran sänkt med 50 procent.

Stöd till kampanjen ”Supporta dina locals”

Göteborgslokaler erbjuder sina lokalhyresgäster affischer för kampanjen “Supporta dina Locals”. Där kan de berätta för sina kunder om öppettider, swishbetalningar med mera.

Underhållsarbeten tidigareläggs för att hjälpa entreprenörer

– Om vi ser till att investera och hålla igång verksamhet så hjälper det ett antal företag att ha kvar sina anställda och ha uthållighet i sina företag, säger Östersundshems styrelseordförande Mattias Lööv.

De vill minska hyresgästernas oro

För att möta hyresgästernas oro är det Väsbyhems ambition att ingen, vare sig man är bostadshyresgäst eller lokalhyresgäst, ska behöva bli av med sitt hyresavtal på grund av corona.

"När läget är akut måste vi alla hjälpas åt"

Många lokalhyresgäster inom restaurang, hotell, handel och skönhetsvård har gått från att ha fullbokat till nästan inga kunder alls på bara några veckor, konstaterar Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

Tre hyresfria månader till drabbade företag

Den pågående pandemin slår hårt mot många små och medelstora företag i Sundbyberg. Därför ger Förvaltaren sina lokalhyresgäster inom sektorerna sällanköp, restaurang och andra liknande verksamheter tre hyresfria månader.