Tävlingen Årets bästa nyproduktion arrangeras för att lyfta goda exempel på byggande. I år nominerades 14 byggprojekt från olika delar av landet.

Juryn hade ett styvt jobb att välja mellan bidragen. Alla finalistbidragen, som juryn också besökte på plats, hade varit värdiga vinnare, berättar Sofia Heintz, tävlingssekreterare och nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Det blev Stockholmshem som på onsdagskvällen utsågs till vinnare.

– Det är mycket hedrande att vinna det här priset, särskilt som vi sett att de andra tävlingsbidragen också har så hög kvalitet, sa Lotta Karlsson, projektchef på Stockholmshem, när hon tog emot priset under Allmännyttans Fastighetsdagar i Sundsvall.

– Vi vill tacka hela teamet som står bakom projektet, vi är ju många som samarbetat kring det här, från sakkunniga och specialister till förvaltning, kommunikation och entreprenörer, sa projektledaren Mikaela Ericsson.

Hantera skyfall

Vinnarprojektet omfattar 102 lägenheter i två sexvåningshus på Hagsätravägen i Rågsved i södra Stockholm.

Utmärkande för projektet är satsningen på hållbara utomhuslösningar för att hantera dagvatten och skyfall.

– Vi behöver rusta oss för att kunna hantera allt mer extrema väderförhållanden samtidigt som vi vill kompensera för den exploatering av naturmark som sker när vi bygger fler bostäder.

De branta slänterna bakom husen och den stora mängden dagvatten från naturmarken runtomkring var en stor utmaning för projektet. Lösningen för att fördröja och rena vattnet blev biologiska erosionsskydd i slänten, svackdiken, växtväggar och  planteringar i växtbäddar.

– Vi såg redan första sommaren att vi klarade kraftiga regn utan problem, jämfört med kvarteren omkring, berättar Mikaela Ericsson.

Omsorg om detaljer

Projektet är Stockholmshems första Stockholmshus, vilket är stadens egna koncepthus. Huset har trästomme för att minska klimatavtrycket och har byggts av fabriksproducerade moduler.

– Att få en vinnare där arkitektur och gestaltning är i toppklass, samtidigt som man utnyttjar hållbar teknik och effektiva byggprocesser, visar på ett hållbart byggande i världsklass. Detta är en vinst för alla och visar hur framtidens byggande ska gå till, säger Sofia Heintz.

Hon är särskilt imponerad av den genomtänkta omsorgen om detaljer, från utemiljön till handtagen på portarna som designats av en konstnär.

För att underlätta ett klimatsmartare boende finns 282 cykelparkeringsplatser, cykelpool, cykelfixarum, elbilspool och laddstolpar för elbil.

Lindbäcks Bygg har varit totalentreprenör för projektet.

Läs mer om projektet, tävlingen, juryn och de övriga nominerade bidragen via länkarna nedan.