Innebörden av störningar i boendet
När en hyresgäst använder sin lägenhet ska denne se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar. Hyresgästen ska dessutom iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Det står i 25 § hyreslagen. Regeln gäller inte bara själva lägenheten utan även gemensamma utrymmen som tvättstuga, hiss med mera.
Exempel på ljudstörningar är skrål, oväsen, trappspring, spel på radio-, stereo- och TV-apparater med hög ljudvolym, onormalt musikspelande och dylikt. Men begreppet störningar omfattar förstås inte alla former av störningar. En hyresgäst har rätt till ett normalt familje- och umgängesliv även om det ibland kan störa grannarna. Vissa störningar får man helt enkelt acceptera när man bor i ett flerfamiljshus. Grannarna är däremot inte skyldiga att stå ut med återkommande störningar av onormal beskaffenhet.
Om hyresgästen bryter mot regeln i 25 § hyreslagen kan hyresrätten förverkas enligt 42 § hyreslagen eller sägas upp med uppsägningstid enligt 46 § hyreslagen. Det förutsätter att hyresvärden kan bevisa att en tillsägelse har skickats till hyresgästen om att vidta rättelse utan dröjsmål, men att störningarna ändå fortsätter, och att det som hyresgästen gjort sig skyldig till inte är av ringa betydelse. Hyresvärden måste dessutom underrätta socialnämnden om störningarna.
Information för medlemmar, inloggning krävs
Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:
- Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
- Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.