Överklagande av hyresnämndens beslut
Ett beslut av hyresnämnden får i allmänhet överklagas till Svea hovrätt. Svea hovrätts beslut i ett mål som överklagats från hyresnämnden är slutgiltigt. Ett sådant beslut kan alltså inte överklagas.
Följande beslut kan man däremot inte överklaga:
Bostadslägenhet
- Tillstånd för hyresgästen att byta sin bostadslägenhet
- Tillstånd för hyresgästen att upplåta sin bostadslägenhet i andra hand
- Godkännande av en överenskommelse om avstående från besittningsskydd för en bostadslägenhet
- Tillstånd att upplåta en bostadsrättslägenhet i andra hand
- Godkännande av vissa hyresvillkor vid uthyrning av minst tre bostadslägenheter (blockuthyrning)
Lokal
- Tillstånd att upplåta en lokal i andra hand
- Godkännande av en överenskommelse om avstående från besittningsskydd för en lokal
- Uppskov med avflyttningen för en lokalhyresgäst och bestämmande av hyresvillkoren under uppskovstiden
- Yttrande om marknadshyran eller yttrande om huruvida en ersättningslokal är godtagbar eller inte (i samband med obligatorisk medling)
- Tillstånd att upplåta en bostadsrättslägenhet i andra hand (lokal med bostadsrätt)
Ett överklagande till Svea hovrätt ska vara skriftligt och ha kommit in till hyresnämnden inom tre veckor från den dag hyresnämnden meddelade beslutet. Av överklagandet ska bland annat framgå vilket beslut som överklagas, på vilket sätt man är missnöjd och vilken ändring som önskas.
I de anvisningar som bifogas hyresnämndens beslut ges ytterligare information om hur överklagandet går till.
Överklagande av utslag av Kronofogden i mål om betalningsföreläggande eller handräckning
Har Kronofogden meddelat ett utslag i mål om betalningsföreläggande eller vanlig handräckning kan en svarande som är missnöjd med avgörandet ansöka om återvinning hos Kronofogden. Tvisten tas då upp till behandling enligt vanliga regler om tvistemål. Vid ansökan om återvinning i avhysningsmål överlämnas målet för handläggning vid tingsrätt.
En svarande ska ansöka om återvinning senast en månad från utslaget. Sökande som är missnöjd med ett utslag kan överklaga hos hovrätten inom tre veckor från dagen för utslaget. För sökandens del är det sällan aktuellt att överklaga utslag om betalningsföreläggande eller vanlig handräckning. Detta eftersom det inte meddelas något utslag om svaranden har bestritt talan. Oavsett vem som överklagar är partsställningen densamma, men sökanden benämns istället kärande.
Sökande eller svarande som är missnöjd med ett utslag i mål om särskild handräckning kan överklaga till hovrätten inom tre veckor från dagen för utslaget.
Läs mer om betalningsföreläggande, handräckning och verkställighet i avsnittet Betalning av hyra.
Överklagande av tingsrättens dom
Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten inom tre veckor från den dag domen meddelades. Det måste göras skriftligen. Överklagandet ska skickas till den tingsrätt som meddelat domen. Tingsrätten skickar sedan överklagandet och alla handlingar i målet till hovrätten som gör en ny prövning i målet.
Sista dag för överklagande finns angiven i domen. Hur man gör när man vill överklaga framgår närmare av domen.
I vissa fall krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet på nytt i sin helhet. Det står i domen när detta krävs. Ett skäl till att hovrätten ger prövningstillstånd kan vara att hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.
Information för medlemmar, inloggning krävs
Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:
- Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
- Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.