Trygghet, och individens upplevelse av sin egen säkerhet, kan givetvis tolkas som att det inrymmer en rad olika områden så som ekonomi, socialt nätverk, hälsa med mera. I det här sammanhanget vill vi dock avgränsa oss till att se på trygghet i förhållande till den fysiska boendemiljön och kopplat till brottsprevention.
Några faktorer i den omgivande miljön som påverkar vår trygghet, och som hyresvärden har goda möjligheter att påverka, är exempelvis utformningen av den fysiska miljön. Närvaron av sociala väktare, väl integrerade skalskydd, orienterbarhet samt snyggt och tryggt – men också så kallad platsprogrammering (placemaking) och CPTED (Crime prevention through environmental design) – är exempel på sådant som fastighetsägare kan arbeta med.
Gällande säkerhet kan arbetet innefatta ren hårdvara – exempelvis vilket skalskydd som är säkrast och mest kostnadseffektivt – men också hot och våld i arbetet, krisberedskap och systematiskt brandskyddsarbete, för att nämna några exempel.
En mycket vid definition av ordet trygghet är individens upplevelse av sin egen säkerhet. Trygghet är med andra ord ett subjektivt begrepp som är beroende av individens uppfattning och världsbild. Säkerhet kan istället sägas vara objektivt – antingen är risken hög eller låg att utsättas för brott till exempel.
Mot bakgrund av det kan en person vara både trygg och osäker på samma gång, eller tvärtom vara säker och otrygg på samma gång. Våra olika erfarenheter och hur vi tolkar vår omgivning innebär att vi heller inte alltid har samma uppfattning om huruvida en situation eller plats är trygg eller otrygg.
Lokal samverkan för trygghet som EST (effektiv samordning för trygghet) och BID (Business Improvement District), grannsamverkan och trygghetsvandringar – samt andra aktiviteter som engagerar de boende och andra lokala aktörer – är andra exempel. Örebrobostäder, Botkyrkabyggen, Huge och Kommunfastigheter i Eskilstuna är några av de allmännyttiga bolag som har arbetat länge med EST.
Mer om olika samverkansformer finns att läsa i Sveriges Allmännyttas vägledning Samverkan i bostadsområden.
Sveriges Allmännytta erbjuder stöd till sina medlemmar i trygghetsarbete genom:
- Nätverk som säkerhetsnätverket och stadsdelsutvecklingsnätverket, med tillhörande nätverksträffar, konferensen Trygghet och säkerhet i bostadsområden samt konferensen Hemma hos Allmännyttan.
- Företagsförlagd utbildning om att bemöta hot och våld.
- Här hittar du samtliga aktuella konferenser, kunskapsdagar och träffar inom boendeområdet.
- Rådgivning av Sveriges Allmännyttas experter (kontaktuppgifter nedan)
- Omvärldsbevakning och kontakt med relevanta externa aktörer.
- Spridande av goda exempel från allmännyttan.
Inför valet hösten 2022 lyfter Sveriges Allmännytta fram medlemsbolagens arbete för trygghet i bostadsområden.
Läs mer här på vår valsajt!
Exempel och nyheter från allmännytta och omvärld
Hundra sommarjobbare för trygghet och trivsel
Sommarjobbare gör helt, rent, snyggt och tryggt
Gratis simskola för barn
– Att kunna simma är livsviktigt och vi på Victoriahem vill ta ett större ansvar för denna viktiga färdighet, säger områdeschef Tannia Rosander Fazliu.
Sommarjobb med både lek och prat
– Vi på Göteborgslokaler tycker det är viktigt att bidra med platser för sysselsättning under sommaren för stadens ungdomar, säger Conny Hägglund, arbetsmiljösamordnare och ansvarig för sommarjobbarna på Göteborgslokaler.
Ökad grannsamverkan hos Sigtunahem
– Vi har jobbat intensivt med grannsamverkan sedan 2017, men nu ökar vi takten ytterligare, säger Lola Svensson, Sigtunahems samordnare för social hållbarhet.
Samlat grepp om Biskopsgårdens framtid
Skärande ljud jagar bort buset från husen
”Vi måste skilja på vårt arbete och polisens”
– Men vi ska inte vara poliser, framhåller distriktschef Andreas Hammarbäck.
Bostadsbolagets rapportörer bidrar till att förebygga brott
”Vi måste skilja på vårt arbete och polisens”
– Men vi ska inte vara poliser. Grunden är den dagliga förvaltningen och att upprätthålla våra boenderegler, menar distriktschef Andreas Hammarbäck.
”Fastighetsägarna viktiga för att vända brottsutvecklingen”
– Men om alla goda krafter hjälps åt och flyttar fram sina positioner nu – då vänder vi utvecklingen.
Engagerade invånare ska minska kriminaliteten
– Alla som jag ringde till sa ja direkt! berättar Iman Abbas, områdesutvecklare på Helsingborgshem.
Ny verktygslåda för fastighetsägare som vill förebygga kriminalitet
Lokala värdar ska öka hyresgästernas trygghet
– Vi skapar arbete och investerar i människor lokalt, och området får en tryggare miljö, säger Mostafa Alshawi på Sollentunahem.
Ett år med superförvaltning för mer trygghet
Från blommor och ballonger till strategiskt och trygghetsskapande
”Anställda i bostadsbolag riskerar hot och våld”
Behöver du stötta en kollega i kris? Här är fallgroparna
Psykologen Alexander Tilly har konkreta råd och tips om vanliga fallgropar.
”Bra att Brå ska utveckla stöd till utsatta bostadsområden”
– Det är bra att regeringen går vidare med detta redan nu i stället för att fortsätta utreda och kartlägga. Det är viktigt att också komma till handling, säger Åsa Schelin på Sveriges Allmännytta.
Störningsboxar minskade häng i trapphus
Nytt nätverk för lokalförvaltare i utsatta bostadsområden
– I vårt nya nätverk kan medlemmarna diskutera arbetssätt och dela erfarenheter med varandra, säger Martin Ingvarson på Sveriges Allmännytta.